fbpx

SDA polaznici Političke škole Vijeća Evrope učestvovali na Svjetskom forumu za demokratiju 2013.

Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope u Strasbourgu se od 23. do 29. novembra održavao Svjetski forum za demokratiju 2013.

Forum je obrađivao brojne teme poput različitih vidova demokratije, online peticija, javnih debata ili transparentnosti u cilju jačanja demokratskih vrijednosti. Iz Bosne i Hercegovine kao učesnici pojavili su se polaznici Političke škole Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

U ime SDA polaznici Političke škole Vijeća Evrope su Asmir Ćufurović, Adil Šuta i Edis Bajić, koji su uzeli učešće na Svjetskom forumu za demokratiju, te su im ovom prilikom dodjeljeni i certifikati o uspješno završenoj političkoj školi Vijeća Evrope.

Na Svjetskom forumu za demokratiju, istaknuta je potreba za promovisanje online pismenosti i podizanje svijesti o rizicima na privatnost i zaštitu podataka. Političke stranke i institucije imaju ogroman potencijal da se poveća odgovornost i transparentnost na internetu.

O ovim pitanjima je raspravljalo oko 1000 učesnika iz više od 100 zemalja koji su se okupili u Strasbourgu, u Francuskoj, na Svjetskom forumu za demokratiju. Rasprave su se temeljile na stvarnim primjerima. U dvadeset i jednom Forumu analizirane su trideset i tri digitalne platforme za sudjelovanje i inicijative, procjene njihovog utjecaja i potencijalne rizike s kojima se nose za ljudska prava i integritet demokratije.

Mnogi od njih će ojačati legitimitet, transparentnost i od vladajućih institucija i pomoći ponovno izgraditi odnos povjerenja između građana i njihovih predstavnika.

Zaključeno je da je neophodno jako partnerstvo između međunarodnih i domaćih aktera, Vijeće Europe je spremno odigrati svoju ulogu i poziva ostale partnere da se pridruže u naporima na rješavanju tih izazova.

Učesnici Foruma Vijeća Evrope dodijelili su nagrada za demokratske inovacije ženama Ugande mreže (WOUGNET).


Komentariši