fbpx

Međunarodni simpozij o Aliji Izetbegoviću

Sarajevo – Tokom naučnog simpozija koji se održava povodom 30 godina od “Sarajevskog procesa” i desetogodišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, jedan od govornika, prof. dr. Senadin Lavić, ocijenio je da “Sarajevski proces” iz 1983. godine, na kojem je suđeno grupi muslimanskih intelektulaca, nije ništa drugo do montirani politički proces.

To je bio dio organiziranog političkog destruiranja bosanske države, koja je u to vrijeme, u republičkim okvirima, bila respektabilan faktor u granicama bivše cjelovite Jugoslavije, napominje Lavić.

“Ustav nekadašnje države iz 1974. godine bio je gorka pilula za velikosrpski projekt i hegemonističke težnje te se u sve to jako uklopila priča, proizvedeni “Sarajevski proces”, o navodnim muslimanskim fundamentalistima. Trebalo je zapravo proizvesti priču o navodnoj opasnosti od muslimanskog fundamentalizma, a stvarna namjera je bila držati Bosnu i Hercegovinu pod kontrolom”, smatra Lavić.

Za prof.dr. Admira Mulaosmanovića, također učesnika simpozija, optužnica iz 1983. je bila apsurdna, a izneseni argumenti ništavni i nehumani.

“Pripisivati Aliji Izetbegoviću da je želio posebnu islamsku republiku je apsurdno i neutemeljeno. Njegov pisani opus je izvan svake primisli o tome. To je zapravo Izetbegovićevo filozofsko razmišljanje o svijetu uopće, ali totalitarni režim ga je želio prikazati drugačije”, rekao je Mulaosmanović, prenose portali, pozivajući se na “Fenu”.

Edhem Bičakčić, jedan od aktera “Sarajevskog procesa” kojem je suđeno u grupi s Izetbegovićem, smatra da je današnji naučni simpozij veoma bitan događaj i zahvaljuje organizatorima.

Simpozij ima duboko utemeljenje, dodaje Bičakčić koji se nada da će to postati tradicija.

“Veoma je bitno da se naučnim argumentima osvijeti “Sarajevski proces” i da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini budu upoznati s pravim namjerama i djelom Alije Izetbegovića”, izjavio je Bičakčić novinarima.

Simpozij, koji će trajati dva dana, danas je otvorio Bekir Bozdag, zamjenik premijera Republike Turske, govoreći o Izetbegovićevom liku i djelu.

Naglasio je da je to bio intelektualac i mudar čovjek, s naprednim i nadasve dubokoumnim promišljanjima o muslimanima i islamu.

Na otvorenju su govorili i Sabina Berberović, kći rahmetli Alije Izetbegovića, Adnan Žiško, direktor muzeja “Alija Izetbegović” i Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja “Mladi Muslimani”.


Komentariši