fbpx

Otvoren poziv Visokom predstavniku i ambasadorima PIC-a

Gradski odbor SDA Mostar na sjednici održanoj 02.12.2013 godine sagledavajući sve negativne posljedice koje su rezultat upravljanja Gradom od strane jednog čovjeka, to jeste gradonačelnika, utvrdio je slijedeći Zaključak:

Otvorenim pozivom traži se od Visokog predstavnika u BiH i Vijeća za implementaciju mira da hitno donesu Odluku o aktiviranju djelovanja Gradskog vijeća Grada Mostara ili da se imenuje Supervizor koji će imati objedinjene ovlasti upravljanja Gradom koje po Statutu ima Gradsko vijeća i Gradonačelnik.

Obrazloženje:
Prošla je godina dana od kada ste poslali pismo upozorenja vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara iz posljednjeg legalnog saziva, kojim ste zatražili da se suzdrže od bilo kojih postupaka koji bi imali upitan pravni status. I pored više zahtjeva za pomoć i od Vas i od svih organa BiH kako ste nas upućivali, niko nije poduzimao nikakve konkretne mjere osim što ste i Vi prećutno dali podršku postupcima koje poduzima Gradonačelnik. Ako smatrate da je to ispravno onda to javno obznanite građanima Mostara da znaju da je vaše stajalište da Gradom može upravljati jedan čovjek bez bilo koje kontrole nadležnog Gradskog vijeća.

Nadajući se da nemate takav stav želimo Vas pozvati na rješavanje postojeće blokade u Mostaru, donošenjem Odluke o deblokadi rada Gradskog vijeća, jer bi se time omogućio i nadzirao rad Gradonačelnika. Ako niste spremni na takve intervencije onda Vas pozivamo da imenovanjem Supervizora za Grad Mostar spriječite dalje nazadovanje i kolaps u funkcionisanju Grada.

Svi dužnosnici iz OHR-a uključujući i Vas, isto kao i mi u Mostaru, potpuno su sigurni da nema brzog dogovora i nema brzih izbora za Mostar. To praktično znači da se ovakvo stanje međusobnog nepovjerenja i daljeg narušavanja dosada izgrađenih odnosa u Mostaru, produžava najmanje za godinu dana. To je siguran put u pravcu daljeg međuetničkog nepovjerenja.

Najnoviji potez Gradonačelnika da izda rješenje za prestanak radnog odnosa za 11 bošnjaka koji nisu potpisali sporazum za nelegalan prelazak u JP „Mo Parking” to potvrđuje. Takođe njegov nalog da se silom onemogući rad ratnim vojnim invalidima da naplaćuju parking na Titovoj ulici, dok istovremeno HVIDRA nesmetano može radit, ima jasne poruke koje nas zabrinjavaju, a Vas uopšte ne dodiruju.

HDZ-ovo silovanje javnosti sa tezom da Gradonačelnik može nesmetano donosit budžet za 2014 i donosit sve ostale odluke, provocira i naravno izaziva kontra reakciju, jer Vi opet ništa ne poduzimate.

Činjenica da sada niti jedno javno preduzeće nema legalnog direktora jer im je istekao mandat, niti nadzornog odbora kojima je takođe istekao mandat, stvara prostor da Gradonačelnik nastavi sa samovoljnim donošenjem odluka koje su u isključivoj nadležnosti Gradskog vijeća, kao što je bilo i sa Budžetom za 2013 godinu. Vi ste takve postupke podržali.

Takve postupke pored proglašenja budžeta za 2013 godinu, Gradonačelnik je već isprobao na uspostavi JP „Mostar Parkinga” kada je protivno Odluci o upravljanju javnim preduzećima koju je potvrdio Ustavni Sud Federacije BiH, imenovao člana skupštine i novi Nadzorni odbor i putem njih provodi sam ono što je u nadležnosti Gradskog vijeća.
Činjenica da 18. decembra ističu 4 godine od izbora Gradonačelnika, obavezuje OHR da kroz aktiviranje rada Gradskog vijeća omogući kontrolisani rad Gradonačelnika i ostalih institucija i ustanova Grada Mostara.

Ako imamo u vidu činjenice kako su u periodu od 1995 godine, posredstvom međunarodne zajednice donesene mnoge odluke vezane za Mostar, i da su takve odluke polučile pozitivne rezultate jer su kontrolu provođenja vršili predstavnici međunarodne zajednice, dovoljan su razlog da se negativni trendovi u Mostaru mogu zaustaviti samo konkretnim angažovanjem i odlukama OHR, jer je postojeći Statut Grada Mostara donijela ta institucija.

Ako se samo kratko sjetimo nekih odluka kao što je raspored državni službenika, zatim trošenje Budžeta nakon izbora 2004 godine koje je nadgledao izaslanik OSCA i OHR-a, zatim kako je donesena Odluka o Urbanističkom zavodu, potom kako se došlo do Odluke o objedinjavanju rada komunalnih preduzeća u Mostaru , gdje su postojale osobe iz OHR-a koje su radile na izradi i donošenju a zatim i na kontroli provođenja tih odluka, jasno se vidi da su provedene samo one odluke koje je kontrolisao OHR.

Odluku o komunalnom preduzeću pripremio je Gospodin Winterštajn kao izaslanik visokog predstavnika Cristijan Svarc Šilinga, a pošto je tu Odluku ipak usvojilo Gradsko vijeće, OHR nije pratio njeno izvršenje i ostala je neizvršena do današnjeg dana.

Sve ovo su dovoljni razlozi zašto je neophodno da se konkretnim odlukama OHR-a razriješi trenutno teško stanje u Mostaru, što uključuje i mogućnost uvođenja Supervizora za Mostar.

Ako toga ne bude sve ovo što je započeto oko reorganizacije samo će se dalje razgrađivati, stvarati nove podjele i nova nepovjerenja i netrpeljivosti.

Predsjednik GO SDA Mostar
Zijad Hadžiomerović


Komentariši