fbpx

Saopštenje
za javnost

Gradski odbor SDA Mostar nije iznenađen novim medijskim istupima bivšeg gradonačelnika Mostara, Safeta Oručevića, koji se još jednom, bez imalo stida, neargumentovano i u suštini netačno, obrušio ne samo na Stranku demokratske akcije, već i na bosanskohercegovačke patriote.

U svoj spisak, kako tvrdi, „dušmana Mostara”, Oručević je bez ikakvih argumenata, uvrstio pojedine Bošnjake, koji bi, kako neargumentovano kleveće, “da ubiju sve ljude, ideale za koje su se borili još 1993 godine.”

Bivši gradonačelnik Mostara, nekada i sam član SDA, koju je itekako iskoristio u svojoj karijeri, podmeće kako ima i mnogo onih koji su “tada bili spremni sve izdati i živjeti u tzv. Herceg-Bosni”, te da bi “voljeli imati svoj komadić etničkog teritorija.”

Bilo bi dobro znati da li je na ovaj spisak „dušmana Mostara” Safet Oručević eventualno uvrstio i samog sebe, obzirom da već danima u javnosti i na društvenim mrežama kolaju sasvim kredibilne informacije i dokumenti o njegovom pristupanju Hrvatskom vijeću obrane, potpisanoj prisezi i ideji Herceg-Bosne.

Podsjećamo, kako Oručević do sada nije jasno i glasno demantovao ovakve navode, ukoliko u to ne ubrajamo neke njegove kratke istupe na nekim mostarskim portalima. Dokumenti koji su isplivali u javnost očigledno se ne uklapaju u strogo projektovanu sliku ratne prošlosti koju sam o sebi gradi upravo Safet Oručević, koristeći se dezinformacijama, poluistinama, pa čak i lažima. Samo u takvom okruženju moguće je da u Oručevićevoj glavi bosanskohercegovačke patriote postanu nekakvi dušmani Mostara, iako su ti isti ljudi bili ovdje kad je bilo najteže, za razliku od onih koji su sigurno utočište pronašli izvan Bosne i Hercegovine.

Umjesto što neistinama kleveće svoju nekadašnju stranku u koju se zaklinjao i bosanskohercegovačke patriote Mostara i Hercegovine, Oručević bi trebao ovdašnjoj javnosti ponajprije pojasniti vlastite vojno-političke zablude, ali i cijeli niz grešaka koje je počinio, tvrdeći svojevremeno da to on eto radi “u interesu građana Mostara i BiH”. U najmanju ruku bi bilo pošteno da nekadašnji gradonačelnik, a sadašnji šef Centra za mir i multietničku saradnju konačno javno kaže pravu istinu o svom angažmanu u SDA, posebno ukoliko bez imalo stida i zadrške za svoje aktivnosti biva podržan upravo od SDA, koju tako intenzivno i bez argumenata u više navrata u zadnje vrijeme “čereči” u javnom prostoru.

Prave bosanskohercegovačke patriote i oni koji su branili Mostar bez zadnje namjere i interesa dobro znaju šta je istina i ovakva podmetanja samoproglašenog “lidera” svakako su im dobro poznata i na njih sasvim sigurno neće nasjesti.

Očigledne konstrukcije i pokušaje unošenja razdora među Bošnjake neće sakriti ni blještave manifestacije, na kojima upravo Oručević vlasturočno bira one kojima će dodijeliti nagrade, pa makar među njima bilo i onih koji su svojevremeno učestvovali u nekom obliku agresije na BiH.

GO SDA MOSTAR


Komentariši