fbpx

Saopštenje
za javnost

Pažnja javnosti je ovih dana s pravom usmjerena u pravcu Aluminijskog kombinata iz Mostara, u kome je obustavljena proizvodnja nakon isključivanja sa električne mreže zbog ogromnih dugovanja kompanije.

Javnost Mostara i Bosne i Hercegovine je posebno zainteresovana sa sudbinu zaposlenih radnika u Aluminiju, pogotovo nakon njihovih protesta i otvorenog prozivanja za počinjeni kriminal. Nadamo se da će pravna država konačno zaživjeti i u ovoj kompaniji i istražiti kako su nastali dugovi, ko je za to odgovoran i ima li u svemu tome kriminala.

Svakako podržavamo da se zaštite interesi aktuelnih radnika Aluminijskog kombinata, ali ujedno pozivamo nadležne organe i javnost da cijelom problemu ne pristupaju selektivno, jer u problemu nisu samo sadašnji radnici ove kompanije, nego i stotine njih kojima je radno mjesto već godinama praktički oteto i to samo na osnovu nacionalne pripadnosti.

Ugroženi aktuelni zaposlenici Aluminija u problemu su tek zadnjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama.

Zato pozivamo sve nadležne organe i Vladu Federacije BiH da u nastojanjima pronalaska rješenja za Aluminijski kombinat u Mostaru obavezno i bez ikakvog daljeg odlaganja uvrste i pitanje nepravedno otpuštenih radnika Bošnjaka i Srba, kojima se godinama gaze njihova elementarna ljudska prava.

Definitivno gašenje Aluminijskog kombinata u Mostaru bila bi privredna katastrofa, ali bi još veća katastrofa bila ukoliko bi nekadašnji radnici, nakon decenija nepravdi i diskriminacije, postali zapravo jedini pravi gubitnici.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši