fbpx

Bolji preduslovi za razvoj osnovnog obrazovanja u Jablanici

Projekat energetske efikasnosti, koji je implementiran i proveden od Vlade HNK uz prijedlog resornog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, uspješno je realiziran na području jablaničke općine.

Osnovna škola „Suljo Čilić” i područno odjeljenje u Ostrošcu rekonstruirane su i utopljene po najmodernijim standardima.

Na objektu najstarije obrazovne institucije u Jablanici OŠ „Suljo Čilić” putem ovog projekta izvedeno je više građevinskih i infrastrukturnih zahvata. Prije svega, zamijenjena je krovna konstrukcija sa pratećom termo-izolacijom, urađeni su fasadni radovi, te jako bitan segment – zamjena dotrajale kotlovnice.

Provođenjem ovih mjera postignute su velike uštede u energiji, koje će za školu i njenog osnivača donijeti bitne finansijske uštede, koje će biti preusmjerene na dodatno opremanje škole materijalno-tehničkim sredstvima koje će povećati kvalitetu nastavnog procesa.

Urađenim građevinskim zahvatima, prema navodima menadžmenta škole, postigao se znatno ugodniji i ljepši ambijent u školi za rad, djelovanje i boravak učenika i nastavnika, jer provedenim mjerama energetske efikasnosti smanjeni su štetni uticaji koji su dosadašnjim sistemom grijanja bili prisutni.

Parter i dvorište škole umjesto dosadašnjeg neuslovnog prostora pretvoreni su u jako efikasan koristan poligon za fizičku kulturu učenika i sticanje brojnih vještina prilagođenih njihovom uzrastu.

Područna škola u Ostrošcu, zbog jako loših tehničkih i materijalnih uslova u kojima su boravili učenici, prepoznata je kao prioritet od kantonalne Vlade, jer se grijanje u toj školi prije realizacije ovog projekta obavljalo u primitivnim uslovima, krutim energentima u svakoj pojedinačnoj učionici. Završetkom planiranih radova, ova područna škola, na zadovoljstvo svih sa tog područja, dobila je centralno grijanje na pelet sa radijatorskom mrežom i novom kotlovnicom.

Nova školska godina za mališane iz jablaničke općine, zahvaljujući realiziranim projektnim aktivnostima energetske efikasnosti, početi će u ugodnom ambijentu i povoljnim uslovima za učenike i nastavnike. Zadovoljstvo stanovništva šireg područja Jablanice je veće jer je ovim građevinskim zahvatima stvorena dugoročna povoljna perspektiva za školovanje njihove djece.

Izvor: kiosk.ba