fbpx

Saopštenje za javnost

U svim svojim posljednjim medijskim nastupima, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, ne propušta priliku da javno pozove na formiranje „trećeg entiteta” ili neke nove „Herceg-Bosne”. U svom posljednjem, velikom javnom istupu za jednu TV-stanicu sa sjedištem u Mostaru, Čović je otišao čak i korak dalje, najavivši kuda bi se mogla kretati „granica” tog novog, „trećeg entiteta”.

Čovićevo crtanje novih granica i „Herceg-Bosne” je sada već jasno uočljiva opasna politika, kojom se u mirnodopskim prilikama žele ostvariti propali ratni ciljevi. Zagovaranje neke nove „Herceg-Bosne” zapravo je samo završni cilj politike, koja taktikom stalnih kreiranja kriza, poput onih u tijelima vlasti Federacije BiH, Stocu ili Mostaru, želi ostvariti puno globalnije ciljeve, kao što je ustavno-pravni preustroj Federacije, pa i cijele BiH.

Ovim putem, gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH, Gradski odbor SDA Mostara želi poručiti da nikada ni pod kojim okolnostima neće pristati na priključenje Hercegovine nekoj novoj Herceg-Bosni, pa samim tim i na pretvaranje Mostara u nekakav hrvatski „stolni grad”. Izgleda da Čović želi da prvo, ako je ikako to moguće, utvrdi ideju „trećeg entiteta, kako bi onda kasnije puno lakše uredio Mostar, kao ekskluzivni hrvatski grad.

Svaki ovakav pokušaj nasilnog prekrajanja Federacije i nuđenja rješenja koja se baziraju na etnički čistim teritorijama, samo su recept za dalje produbljenje krize i usložnjavanje političkih odnosa, zbog čega bi nas opet sve skupa mogla zaboljeti glava.

GO SDA Mostara neće podržati nikakve političke i ustavno-pravne avanturizme tipa kreiranje „trećeg entiteta”, ali je kao stranka vrlo raspoložena za svođenje političkih ciljeva u realne i svima prihvatljive okvire, koji neće unaprijed prejudicirati rješenja, niti će nuditi modele ekskluzivno čistih nacionalnih teritorija i prostora. Samo tako se može izaći iz sadašnje političke pat-pozicije i okrenuti problemima sa kojima žive obični građani.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši