fbpx

Danas se obilježava treća godišnjica smrti Sulejmana Tihića

Danas se navršavaju tri godine od smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije.

Sulejman Tihić je bio odgovoran i sposoban političar koji je dao veoma značajan  doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji državnih institucija.

Njegov mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine obilježen je najznačajnijim reformama u Bosni i Hercegovini od Dejtona do danas. Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora,  ljudskih prava i dr., bilo je moguće ostvariti značajno zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju.  Te reforme su značile početak Evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Sulejman Tihić je vodio politiku kakva je potrebna Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Zbog svoje realne i umjerene politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta. Bio je sagovornik svih značajnijih svjetskih lidera kako na Zapadu tako i na Istoku.

Nakon historijski potvrđenog lidera i učitelja svih nas Alije Izetbegovića, 2001. godine je, u vrlo turbulentnim vremenima po SDA, preuzeo vodstvo  velikom i moćnom Strankom uspješno je vodeći sve do prerane smrti.

Tom prilikom delegacija SDA  je posjetiti mezar i odala počast rahmetli Sulejmanu Tihiću.


Komentariši