fbpx

Kolegij SDA: Koalicija SDA-SBB je u najboljem interesu BiH

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, potvrdio još jedanput svoj stav o opredijeljenosti Stranke za očuvanje koalicije sa SBB-om. Očekujemo da ova koalicija snažno nastavi sa reformskim procesima i ekonomskim oporavkom u najboljem interesu BiH i njenih građana.

Kolegij SDA zahtijeva da ministrica finansija u Vladi FBiH stavi van snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda, jer je ista nezakonita i donesena na štetu kantona sa bošnjačkom većinom. Traži se od Vlade F BiH i Parlamenta FBiH da posvete dužnu pažnju ovom pitanju i spriječe samovolju pojedinih ministara HDZ BiH.

Kolegij SDA zahtijeva od institucija BiH da se konačno riješi pitanje održivog modela finansiranja RTV sistema. Očekujemo da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici predloži zakon kojim će se to omogućiti. Ukoliko se ovo pitanje ponovo skine sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, kao što je to učinjeno prethodnih dva puta, zadužen je Klub poslanika SDA u PS BiH da u parlamentarnu proceduru predloži odgovarajući zakon.

Kolegij SDA je ocijenio sramnom odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja mahrame nositeljicama pravosudnih funkcija. VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stave van snage navedeni zaključak.


Komentariši