fbpx

Jahić: Sve bošnjačke institucije u Gradu Mostaru podržavaju prijedlog SDA

„Sve bošnjačke institucije u Gradu Mostaru, uključujući i mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića, podržavaju prijedlog SDA o novom uređenju Mostara”

– izjavio je u intervjuu za portal StarMo bivši gradonačelnik Mostara i nekadašnji predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, te aktuelni savjetnik u Vladi HNK, Hamdija Jahić.

Radi se o političaru sa dugogodišnjim stažom, koji je sasvim sigurno dobro upoznat sa zbivanjima na javnoj sceni Mostara, ali i cijele BiH. Na dogovoreno mjesto, Jahić stiže tačno u dogovoreno vrijeme. Ležerno i sportski obučen, Jahić ostavlja utisak čovjeka koji duboko vjeruje u ono što govori. Već na prva podsjećanja na glasove u javnosti o „podjeli Mostara i izdaji Bošnjaka” ovog grada, Jahić odlučno odmahuje glavom i odbacuje tvrdnje da SDA „dijeli Mostar”.”Apsolutno ne dijeli. Upoznat sam sa prijedlogom SDA. To je prijedlog reintegracije Mostara za sve njegove građane i sve njegove narode”, tvrdi Jahić između dva gutljaja čaja na spratu poznate kafane „Evropa” sa čudesnim pogledom na Stari most.

O “medijskoj kampanji” bivšeg visokog čelnika SDA i gradonačelnika Mostara, Safeta Oručevića, koji rezolutno tvrdi da SDA „prodaje Mostar i Bošnjake”, Jahić kaže: “Ja uopšte nisam u životu navikao da komentarišem izjave ljudi, koji imaju vrlo sumnjivu prošlost i koji dovode na Stari most i dodjeljuju plaketu „Graditelja mira” predstavnicima onih organizacija, koje su u ratu uništavale Mostar”….

Samo za news portal StarMo, Hamdija Jahić bez „dlake na jeziku” govori o prijedlogu SDA za Grad Mostar, kritikama na račun te stranke, odnosima sa HDZ BIH, kao i razlozima duboke političke krize u gradu.

StarMo:

“Mnogo se, ovih dana, govori o različitim prijedlozima za uređenje Grada Mostara. Puno je i nekakve “misterije” oko toga šta zapravo želi SDA. Čini se da je bilo nekih grešaka u medijskom pristupu, odnosno da SDA nije dovoljno objasnila svoj prijedlog. Dajte da to razjasnimo do kraja. Šta, konkretno SDA traži?”

Jahić:

“SDA želi zajednički grad! Grad u kojem će biti jednakopravni i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, želi jak grad, sa svim zajedničkim funkcijama na nivou grada, a isto tako želi dvije ili više malih gradskih opština, sa malim nadležnostima u kojima će – u skladu s onim što je Vijeće za implementaciju mira u svom Kominikeu iz decembra 2012. godine reklo – da taj niži nivo organizovanja, te male gradske opštine, imaju nadležnosti koje su prije svega u funkciji razvoja tih gradskih opština i čitavog grada i u funkciji usluga na neposredan način tim ljudima koji žive na tom području.”

StarMo:

“Kako komentarišete prijedlog HDZ-a, odnosno HNS-a i zbog čega je on neprihvatljiv za SDA?”

Jahić:

“Prijedlog HDZ-a i HNS-a je prijedlog dominacije jednog naroda u Gradu Mostaru i majorizacije druga dva naroda. U tom prijedlogu, ima nešto što je interesantno; HDZ se poziva na biračke spiskove u Gradu Mostaru i predlaže pet izbornih jedinica, koje daju određen broj vijećnika u Gradsko vijeće. Najsmješnije je što, prema onome što HDZ BiH predlaže, a i prema biračkim spiskovima, ima više Hrvata-birača u Gradu Mostaru, nego što ima stanovnika Hrvata, prema popisu, u Gradu Mostaru. Koristim ovu priliku da pozovem predsjednika i Centralnu izbornu komisiju BiH da provjeri ove podatke, jer je nemoguće da bude u jednom gradu više birača nego što je stanovnika.

Imamo situaciju da, prema biračkim spiskovima, u Gradu Mostaru ima 39.414 Bošnjaka birača, a 55.993 Hrvata birača. A prema preliminarnim podacima popisne komisije BiH, prema popisu iz 2013., u Gradu Mostaru živi oko 54.000 Hrvata, a 49.000 Bošnjaka. Kako je to moguće? Moguće je, znate, ja znam na koji način. Moguće je na način da se autobusima dovoze birači koji su na biračkim spiskovima, a koji žive i stanuju u Hrvatskoj i Zapadnoj Hercegovini.”

StarMo:

” U javnosti se plasira teza kako SDA „nema podršku većine Bošnjaka Mostara” za stavove koje zastupa. Kakva su Vaša saznanja o tome?”

Jahić:

“To apsolutno nije istina! Prema mojim podacima, koji su provjereni, sve bošnjačke institucije u Gradu Mostaru podržavaju prijedlog SDA. Razgovarao sam sa predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar, Salemom Marićem, koji mi je rekao da je bio na sastanku kod muftije mostarskog, koji je dao punu podršku prijedlogu SDA. Isto tako znam da Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Grada Mostara podržava prijedlog SDA. Taj isti prijedlog podržava i Preporod, podržava ga univerzitetska zajednica i svi oni koji misle svojom glavom i žele dobro ovom gradu, Bošnjacima, Srbima i svim ostalim građanima.”

Hamdija Jahić još, odgovarajući na optužbe da je i on prodao interese Bošnjaka u Mostaru, kaže kako je to, čini se, po onoj staroj narodnoj “držite lopova” i dodaje

“Pogledajte dokumenta. 2004. godine, kada je Ashdown nametnuo Statut i ukinuo opštine, za nametanje Statuta i ukidanje opština glasao je HDZ, Narodna stranka Radom za boljitak i Stranka za BiH. Od probošnjačkih stranaka, jedino Stranka za BiH je glasala za taj prijedlog i ukinula opštine, a znamo ko je bio osnivač i ko je stvarno vodio Stranku za BiH u Mostaru u to vrijeme. Protiv su bili tada SDP i SDA.
Isto tako znamo, kada se govori o kantonima sa posebnim režimom, da je Stranka za BiH tada ukinula kantone sa posebnim režimom i sve ono na šta se praktično sada oni, koji su direktno učestvovali u gašenju opština i gašenju kantona sa posebnim režimom, pozivaju kao na grešku SDA”

– kazao je Jahić.

StarMo:

“Da li vidite mogućnost da se konačno postigne nekakav politički dogovor? Čini se da u ovom trenutku HDZ i SDA nikada nisu bili na daljim pozicijama.”

Jahić:

” S obzirom na ambicije HDZ-a i Promemoriju biskupa Perića, mislim da će se jako teško postići dogovor. Međutim, održavanje izbora u Gradu Mostaru je moguće i Centralna izborna komisija (CIK) može odmah raspisati izbore u Gradu Mostaru po postojećem Statutu Grada Mostara, čije odredbe nije ukinuo Ustavni sud BiH, a što znači da se izbori u Mostaru mogu održati. Isto kao što se može nastaviti rad Gradskog vijeća Grada Mostara, koje je nelegalno ukinuto i u suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. To znači da nema nikakvih prepreka da Grad Mostar nastavi normalno svoje funkcionisanje.”

IZVOR: starmo.ba

 


Komentariši