fbpx

Lokalna samouprava u jedinstvenom gradu

U prepunoj sali Doma kulture u Blagaju, u organizaciji asocijacije mladih SDA Jugoistok Mostar sinoć je održana javna tribina na temu „Mladi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”. Pred preko 150 prisutnih, većinom mladih osoba, govorili su mr. Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo i mr. Adil Šuta, predsjednik kluba vjećnika SDA u zadnjem sazivu Gradskog Vijeća Grada Mostara.

Iako je tribina bila koncipirana drugačije, nakon lažnih optužbi lažnih branilaca Grada Mostara, s posebnom obavezom i odgovornošću, pokušali smo približiti naše stavove o gradu Mostaru i pojasniti čitavoj populaciji šta je najbolje za Mostar, kao i da su lažne optužbe na račun SDA neosnovane. Da li je postignut cilj? Publika koja je bila prisutna, najbolje će ocijeniti da li smo u tome bar djelimično uspjeli!

Semir Efendić  je govorio o značaju lokalne samouprave i aktivnostima za koje je u toku svog mandata realizirao kao načelnik općine Novi Grad Sarajevo. Naglasio je da kadar ne trebamo djeliti na „mladi” i „stari”, već prema aktivnostima i sposobnostima. Uz veoma motivirajući govor, iz kojeg su svi mogli uzeti mnoge pouke, dao je bezrezervnu podršku Bošnjacima u Mostaru u prijedlogu za osnivanje jedinice lokalne samouprave kao najadekvatnijeg rješenja za Grad Mostar, koji je ujedno podžan na svim organima stranke. Ovakvim prijedlogom se aktivnosti i unapređenja lokalne zajednice mogu rješavati u kratkom periodu, za razliku od trenutnog jako komplikovanog sistema uprave u Gradu Mostaru.

Adil Šuta je govorio o aktivnistima u Gradskom vijeću grada Mostara za period od 2008. do 2012. Predstavio je prijedlog SDA koji obuhvata jedinstveni grad Mostar sa jednim budžetom, jednim gradonačelnikom i lokalnom samoupravom unutar grada. Nakon detaljne analize, Šuta je razotkrio medijske spinove kako SDA djeli Mostar, te prikazao pogubnosti HDZ-ovog i SDP-ovog prijedloga, koji su gotovo identični za Bošnjake Mostara kad se sve pretvori u brojke. Prisutni su više puta aplauzima podržali ovo izlaganje ispunjeno iskrenim i sa jakim porukama.

Pored moderatora skupa, Jasmina Pandura koji obnaša funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA Mostar Jugoistok, skupu su se obratili i predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA HNK Haris Šabanović, i predsjednik Gradskog odbora Asocijacije mladih SDA Mostar Alen Jaganjac.

Pandur je na kraju u ime mladih dao bezrezervnu podršku svim procesima pregovaračkog tima GO SDA Mostar po pitanju ustroja Grada Mostara kao jedinstvenog grada prema evorpskim standardima sa više općina, kao jedino pravedno i ravnopravno rješenje za razvoj i stabilnost Grada Mostara, te istakao da možda kao omladinska organizacija ne mogu puno učiniti za napredak procesa u vezi Grada Mostara, ali da će se potruditi svim svojim mogućnostima dostave potrebne informacije čitavoj populaciji, kao odgovor na medijske spinove.


Komentariši