fbpx

Vijećnici Kluba Hrvata i OHR proizveli finansijsku blokadu u Gradu Mostaru

Na sjednici, koja je zakazana na zahtjev 13 bošnjačkih vijećnika, nisu se pojavili vijećnici iz reda hrvatskog naroda.

Pojavio se tek predsjednik Kluba hrvatskih vijećnika Marko Gilja, koji je predao pisanu izjavu 15 hrvatskih vijećnika, u kojoj se navodi da su oni odlučili poslušati preporuku visokog predstavnika i ne učestvovati u radu Gradskog vijeća.

„Ja lično očekujem od gospodina Inzka i OHR-a da riješe problem, koji su oni i prouzrokovali svojim neustavnim statutom”, kazao je Gilja u izjavi za medije.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić optužio je OHR da svojim nedjelovanjem želi prouzrokovati dodatni kaos u gradu na Neretvi.

Kazao je kako je sazivanjem sjednice želio spriječiti blokadu grada za što je, po njegovim riječima, imao zakonsko uporište jer niko službeno nije poništio odluku Gradskog vijeća Mostara iz novembra prošle godine, kojom su vijećnici sami sebi produžili mandat, s obzirom da lokalni izbori za Mostar nisu održani, jer političke stranke nisu postigle dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda FBiH o izbornim pravilima za Mostar.

„Sve one izjave iz OHR-a proteklih dana ukazivale su na to da današnja sjednica neće imati kvoruma, kako bi se stvorili preduslovi da dodatnim haosom i pritiskom na Mostar OHR preuzme upravljanje gradom”, izjavio je Ćorić.

Predsjednik Kluba bošnjačkih vijećnika Salem Marić kazao je da odgovornost za situaciju u Mostaru sada moraju preuzeti oni koji su danas bojkotovali rad Gradskog vijeća.

„Zanimljivo je da današnjoj sjednici, pored vijećnika iz reda hrvatskog naroda, nisu prisustvovali ni načelnici odjela iz reda hrvatskog naroda. Znači da je ovdje u pitanju politika, a ne interes građana Mostara. Zabrinjava me i odnos pojedinih bošnjačkih vijećnika, koji nisu našli za shodno da prisustvuju današnjoj sjednici. Da su Vehida Bebanić iz Narodne stranke Radom za boljitak i nezavisni vijećnik Faruk Ćupina danas došli, mi bi imali kvorum i usvojili bi odluku o privremenom finansiranju”, kazao je Marić.


Komentariši