fbpx

Bešlić je gradonačelnik već osam godina, a do 2004. se istočni dio Mostara razvijao isto kao i zapadni

Razlog zbog čega je zapadni, većinski hrvatski, dio Mostara izgrađen, a istočni, većinski bošnjački, nije, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gostujući u političkom magazinu “Crta” BHT-a, kazao je kako je za to kriva politika SDA.
Naime, naglasio je kako gradska područja – bivše općine s lijeve obale Neretve nisu nikada htjeli uvesti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, tako da je mnogo jeftinije graditi u istočnom dijelu grada.
No kazao je i to da posljedica toga da imamo neobnovljen grad, lošu infrastrukturu. Bešlić je kazao i to kako će nedavna odluka Gradskog vijeća Mostara o usvajanju regulacijskih planova izjednačiti cijenu izgradnje u cijelom gradu.
– Do sada to nije bilo tako i vidljive su posljedice takve politike. Ja bih rekao da je to bila pogrešna politika, koju je SDA, želeći možda privući više investitora, da im je jeftinije graditi – branila i vidjelo se da to nije prava politika, rekao je Bešlić, ističući kako su to razlozi zašto se u jednom dijelu grada više gradilo, a u drugom manje.
Tko opstruira izgradnju?
Bešlić je objasnio i to kako ne odlučuje gradonačelnik o tim novcima, nego tri gradska vijećnika s tog gradskog područja te da su njihove odluke jedine važne za odabir projekta koji će se graditi. Predsjednik Kluba vijećnika SDA Adil Šuta je na Bešlićev stav odgovorio kako je za neobnovljen grad najodgovorniji upravo prvi čovjek grada.
– Ono što je jasno jest da su istočna gradska područja i bivše općine imale povoljnije uvjete investiranja nego zapadna područja, ali zna se isto tako gdje su bili ključevi za izdavanje potrebnih građevinskih dozvola, za pisanje projekata i apliciranje na iste, kod gradonačelnika i šefice za urbanizam i građenje Grada Mostara, kazao je Šuta, naglasivši kako su to dvije adrese koje bi trebale dati puno više odgovora i argumenta na trenutačno stanje po pitanju izgradnje te koliko je dato građevinskih dozvola u istočnom djelu grada. Šuta je istaknuo i to kako je Bešlić gradonačelnik već osam godina, a do 2004. se istočni dio Mostara razvijao isto kao i zapadni. Dotaknuo se, kao primjera, nove zgrade Suda u Mostaru, kazavši kako je upravo gradonačelnik taj koji je osporavao projekt.
Sredstva od GSM licence u iznosu od 5.600.000 KM se troše na sedam gradskih ulica, koje je gradonačelnik odobrao i sve se nalaze na tzv. zapadnom dijelu Grada
– Treba pitati gradonačelnika koliko je osporavao parkirališna mjesta nove zgrade Suda i dan danas kada smo došli do tendera te koliko je bilo tihih opstrukcija i, naravno, ne samo od gradonačelnika već i od drugih, kazao je Šuta.

Komentariši