fbpx

SDA neće sjediti skrštenih ruku i gledati anarhiju Ljube Bešlića

Predstavnici Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara razgovarali su sa šefom Regionalnog OHR-a u Mostaru Chrisom Bennettom. Sastanak je održan u sklopu pregovora koje OHR vodi s političkim predstavnicima Mostara o pronalasku rješenja političke krize koja potresa grad.

Zadovoljni su, kazali su nakon sastanka, što je OHR konačno pozvao predstavnike Kluba Bošnjaka na razgovor, prenosi “Federalna.ba” izvještaj “FTV”-a.

Vijećnici Kluba Bošnjaka sa sastanka su ipak otišli razočarani jer – kako su kazali – niti jedan od njihovih prijedloga ustroja Mostara nije naišao na odobrenje na sjednicama Vijeća za implementaciju mira (PIC), a o čemu ih je izvjestio šef OHR-a u Mostaru.

“I dalje međunarodna zajednica pokušava preko manjih političkih stranaka, koje nemaju nikakav uticaj u Gradskom vijeću Grada Mostara, da približavaju SDA i HDZ-a za rješenje pitanja Grada Mostara”, izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, Salem Marić.

Klub Bošnjaka i dalje je pri stavu da SDA i HDZ, odnosno najjače stranke, kako su ih nazvali, pitanje Mostara trebaju riješiti kroz instituciju Gradskog vijeća, pa tek onda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U Uredu visokog predstavnika, od kojeg je gradonačelnik Mostara ovih dana saglasnost i mišljenje o donošenju budžeta za tekuću godinu, nisu željeli davati izjave. Reakcija na Bešlićevu odluku zato nije izostala u Gradskom odboru SDA.

“To je za nas protivustavno i protivzakonito i SDA neće sjediti skrštenih ruku i gledati daljnju anarhiju gradonačelnika Grada Mostara”, izjavio je predsjednik Kluba SDA u Gradskom vijeću Mostara, Adil Šuta.

Podsjetimo, odluku o budžetu za ovu godinu, koju su na sjednicama usvajali vijećnici iz reda bošnjačkog naroda, gradonačelnik je oba puta stavio van snage. Reakcija OHR-a se i dalje čeka, a Mostar je ušao u treći mjesec bez novca u Gradskoj kasi, javila je “FTV”.


Komentariši