fbpx

Predsjedništvo SDA podržava stavove Gradskog odbora SDA

Predsjedništvo SDA podržava stavove Gradskog odbora SDA u pogledu rješenja pitanja Mostara, a u skladu sa zakonima i Dejtonskim sporazumom.

Smatramo skandaloznom odluku državnog ministra civilnih poslova Sredoja Novića i entitetskog ministra obrazovanja Gorana Mutabdžije da blokiraju učešće BiH u programu Erasmus Plus. Ovom odlukom se mladima Bosne i Hercegovine uskraćuje obrazovanje. Podržavamo proteste koji će biti organizirani u znak protivljenja ovakvom bahatom ponašanju resornog ministra manjeg bh. entiteta i insistiranje da Vijeće ministara BiH donese odluku o pristupanju programu Erasmus Plus.

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost zbog daljnjeg zastoja Bosne i Hercegovine na evropskom putu, što je uzrokovano neprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić&Finci.

Pozivamo vladajuću koaliciju da, u skladu sa odgovornostima koje ima, ponudi rješenja presude. SDA ostaje pri stavovima koje je do sada zastupala. Ukoliko ne bude dogovora u najskorije vrijeme, predlažemo da se nastavi procedura po amandmanima koji su još 2012. godine predati u Parlament BiH i koji su prošli komisijsku fazu.
Redovna sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana 26. decembra 2013. godine u Sarajevu.


Komentariši