fbpx

Jedini zakoniti put za Budžet Grada Mostara je preko Gradskog vijeća

Izrežirani pritisak na gradonačelnika Ljubu Bešlića, da nametne Budžet Grada Mostara za 2013. godinu, je predstava HDZ-a, u kojoj ova politička stranka, zajedno sa gradonačelnikom, želi u stvari doći do „svoga” budžeta kojega će trošiti kako hoće i sa kim hoće.

Ako bi gradonačelnik nametnuo budžet onda bi poslao jasnu poruku da je ovo njegov grad i njegov budžet, da 53 miliona KM on troši kako hoće, jer taj isti budžet nije uopšte stavljen u redovnu proceduru. Svjesni smo da je korisnicima budžetskih sredstava, zbog loše ekonomske situacije u gradu i višemjesečne blokade u ovom trenutku potpuno svejedno ko će i kako donijeti odluku za prijeko potrebna sredstva.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice neće – na vrijeme je objavio da pere ruke od ovoga problema kojeg je sam zakuhao. Budžet neće doći ni iz parlamentarnih struktura BiH. HDZ također neće kroz Gradsko vijeće, ali hoće preko institucije Gradonačelnika.

Obavještavamo stoga sve korisnike budžetskih sredstava, da su nam u ovome trenutku važnije njihove porodice, plaće, neisplaćeni računi i krediti – od mizernih politčkih igara kojima svjedočimo ovih dana. Zato apelujemo na sve budžetske korisnike da ne budu dio političke zavjere HDZ-a i gradonačelnika već da svoj uticaj usmjere na one stranke koje ne žele da učestvuju na sjednici Gradskog vijeća na kojoj bi se usvoijo budžet, te da od njih traže da prisustvuju sjednici i da na jedini zakonit način usvojimo budžet.

Jedini put za donošenje Budžeta Grada Mostara ide preko Gradskog vijeća Grada Mostara, koje je već, sa Odlukom o privremenom finasiranju za 2013. preduzelo mjere da Grad ne dođe u ovo stanje u koje ga je doveo Bešlić osporavanjem iste odluke.

Gradsko vijeće je i dalje mjesto gdje se može postići brza i zakonita pravda za sve građane Mostara a ne samo za jednu naciju i jednu političku stranku!


Komentariši