fbpx
33 godine SDA

33 godine od osnivanja SDA

Na današnji dan, zvanično prije 33 godine, 26. maja 1990. godine, osnovana je Stranka demokratske akcije, a za njenog predsjednika izabran je rahmetli Alija Izetbegović, koji je nedugo nakon toga postao i prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije bila je i ostala pokret iznikao iz svog naroda, koji liči na svoj narod. SDA nepobitno, u historijskom kontekstu, predstavlja prvu političku organizaciju nastalu na tlu Jugoslavije, nakon više od četiri decenije jednopartijskog sistema. 

SDA je, nakon ubjedljive pobjede na izborima i masovne podrške naroda, predvodila borbu za nezavisnost Bosne i Hercegovine i razvoj demokratije. Organizovala je referendum o nezavisnosti, predvodila pokret otpora, njeni članovi su predvodili osnivanje Patriotske lige, Armije Republike Bosne i Hercegovine, čuvala i razvijala institucije države, vratila ime Bošnjak i naziv bosanskog jezika, baštinila slobodu govora i mišljenja, razvijala diplomatske odnose širom svijeta i nema tog medija niti te kampanje koja bi mogla umanjiti njenu historijsku ulogu i njen značaj.

Savršena nije, ima grešaka, baš kao i sve političke stranke na svijetu, a na nama je da je popravljamo tamo gdje treba i na način na koji treba, jer je jaka i snažna SDA garant opstojnosti i države i naroda, čemu posebno svjedočimo posljednjih mjeseci. Ona je iznikla iz naroda i liči na svoj narod, sa svim svojim prednostima i manama.

Svim članovima, simpatizerima, prijateljima i građanima čestitam 33 godine od osnivanja Stranke demokratske akcije!