fbpx

Reakcija SDA Mostar

Gradska organizacija SDA Mostar iskazuje svoju neupitnu podršku nastojanjima Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice za izgradnju „Interkulturnog centra Mevlana“ kao opravdanog i neophodnog projekta u revitalizaciji stvarne integracije naroda i kultura na području centralne zone u Mostaru.

Snažnu opredjeljenost i podršku pružamo nastojanjima koji su više od same izgradnje ovog projekta koji je po svom nazivu i svrsi utemeljenje ideje prožimanja i razumijevanja između različitih kultura s ciljem snažnijeg poštovanja i uvažavanja, te zajedničkog rada na unapređenju zajedničkih kulturnih osnova kao zaloga za bolju budućnost.

Pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i gradske službe na više senzbilnosti, uvažavanja i razumijevanja prema Islamskoj zajednici i kulturi s kojom se identifikuje veliki broj stanovnika Mostara i više odgovornosti svih nas da postupcima radimo na smirivanju tenzija, podjela i nepoželjnih djelovanja. Započeti proces treba da nastavimo u političkom i društvenom dijalogu, s više razumijevanja osjećaja svih i postizanja dogovora za ovo područje.

Stranka demokratske akcije će u svim svojim kapacitetima kao što to stalno čini kroz aktivan rad u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi Mostara, zalagati se za ideju pravednosti u korištenju zajedničkog prostora u centralnoj zoni Mostara kao integrirajućem okruženju, koji treba biti prostor predstavljanja različitih kultura, što je svakako stvarni identitet Mostara, a nikako nije identitet predstavljanje projekata, politike i ideologije hegemonije i primjene sile u prostoru.

SDA Mostar će nastaviti raditi i da Mostar ima konkretnu i bolju budućnost, neopterećenu društvenim tenzijama, u kojem je moguće i neophodno da se uvaže prava svih stanovnika Mostara, koji ista polažu na svakom dijelu grada Mostara. Konkretnim radom nastavit ćemo procese na uvažavanju prava svih građana, te inicirati Odluke i dogovor kojim će se u ovom prostoru u sklopu riješenja za Centralnu zonu predvidjeti i izgraditi „Interkulturni centar Mevlana“.

Pozivamo da se djelovanje vrati u okvire neophodnog zalaganja za zajedničke i jedinstvene ideje za Grad Mostar kao grad svih njegovih građana u kojem svi imaju jednaka prava i obaveze.

GRADSKA ORGANIZACIJA SDA MOSTAR