fbpx

Nizom manifestacija obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je raznovrsnim bogatim i kvalitetnim manifestacijama na području Grada Mostara.

Već u ponedeljak, posjetom lokalitetu na kojem je započela izgradnja “Sportske dvorane Potoci” a nakon toga i druženjem u restoranu Borik u organizaciji MO SDA Bijelo Polje, započeo je program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom su se zvanicama obratili predsjednik KO SDA HNK i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Edin Mušić i predsjednik MO SDA Bijelo Polje i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Adem Macić uz čestitku povodom 01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom 01. marta, Organizacija Žene SDA OGP Stari Grad upriličila je posjetu Spomen sobi agresije na Mostar, dok je u Blagaju organizovana manifestacija “Stazom bosanskih vitezova”.

Predstavnici Gradske organizacije SDA Mostar posjetili su i spomen obilježje ubijenim i poginulim borcima pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine u mjestu Kljuna u Nevesinju, odakle je također upućena čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Gradske organizacije SDA Mostar i Asocijacije mladih SDA Mostar boravili su na mezarju Šehitluci, gdje su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili svih ubijenih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su položili živote za domovinu.

Nakon odavanja počasti poginulim borcima na Šehitlucima, u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru održana je svečana akademija, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Muzeja Hercegovine, Centra za kulturu Mostar i Pozorišta lutaka Mostar, a pod pokroviteljstvom Edina Mušića, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Šerifa Špage, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Svečana akademija je održana uz prigodan kulturno-umjetnički program, te uz prisustvo brojnih zvanica, na čelu sa članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, koji se također obratio skupu.