fbpx

Koalicija za Mostar 2020. najavila set ekonomskih mjera za nova zapošljavanja i razvoj Grada Mostara

Predstavnici Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020. u petak su najavili podnošenje odluka čijom bi se implementacijom mogao privući veći broj investitoraa, ali i stvoriti više stotina radnih mjesta na području Grada Mostara.

Najavljeno je to na osnovu usvojene Strategije Grada Mostara za vremenski period 2022. do 2027. u nacrtu, kao i Strateškog cilja pod nazivom “Razvijen, konkurentan i privredno dinamičan Grad Mostar”.

Adil Šuta, predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar kazao je kako se jedna od odluka odnosi na poticaje privredi i zapošljavanju na području Mostara, a čije su pogodnosti vraćanje dijela kamatne stope, kao i sufinansiranje zapošljavanja, edukacije i troškova.

– Time bi pružili podršku očuvanju starih tradicionalnih zanata, obrta i deficitarnih zanimanja te promociji privrede i lokalnog ekonomskog razvoja. Ovom odlukom predviđen je set mjera koje primarno za cilj imaju zapošljavanje mladih – naglasio je Šuta.

Druga odluka govori o pogodnostima za investiranje iz oblasti prerađivačke industrije.

Ovaj Klub podnijet će i odluku o povlaštenim uslovima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima.Problem ruralnog područja prisutan je, ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj BiH pa i šire. Stanovništvo masovno iseljava prema urbanom centru u potrazi za poslom – ocijenio je vijećnik Alis Čolaković, potpredsjednik Odbora za infrastrukturu.

Kazao je kako je te ljude moguće zadržati na ruralnim prostorima samo ako im se omogući zapošljavanje.

Stoga će glavne pogodnosti ove odluke, kaže Čolaković, biti oslobađanje od plaćanja taksi i naknada za korištenje i uređenje građevinskog zemljišta, ali i taksi za vodovodnu mrežu.

Adil Šuta osvrnuo se i na rad Gradskog vijeća u protekloj godini, te je naglasio kako se intenzivno radilo na stvaranju preduslova za ekonomski razvoj.

Izradom i usvajanjem regulacionih planova, izmjenama Prostornog plana u skladu s ekonomskim zahtjevima i definisanjem poslovnih zona stvorili smo preduslove za ekonomski iskorak – naglasio je.

Na kraju je istakao kako se u ovoj godini očekuje realizacija niza infrastrukturnih projekata koji su već u toku, dok ekonomiju ističe kao najvažniji segment.

Nama i našem stanovništvu treba posao i radna mjesta. Zbog toga Klub Koalicije podnosi set ekonomskih mjera koje će rezultirati zapošljavanjem i razvojem Grada Mostara– zaključio je Šuta.