fbpx

Marić za RGM: Postoji veliki interes dijaspore za Bosnu i Hercegovinu

U dijaspori vlada veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Radio Gradska mreža (RGM) Mostarski radio, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić.

Marić je dio bosanskohercegovačke delegacije koja se nalazi u višednevnoj posjeti Skandinaviji, u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža”, organizacije koja se bavi uvezivanjem bh. dijaspore.

“Mi smo već imali gostovanje i obišli naše sugrađene u Kraljevini Danskoj, trenutno smo u Kraljevini Švedskoj, danas završavamo sa Švedskom i sutra smo u Norveškoj. Meni je prvi put da nisam u Mostaru povodom Dana nezavisnosti, a ovo se sve odvija u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti u dijaspori” napomenuo je predsjednik mostarskog Gradskog vijeća, Salem Marić u izjavi za RGM, te je naglasio:

“Mogu vam reći da sam prilikom kontakata i sastanaka, kao i skupova u večernjim satima sa građanima iz Bosne i Hercegovine, oduševljen njihovim patriotizmom i njihovim interesom za Bosnu i Hercegovinu u ovim teškim vremenima – od same situacije u svijetu, interesa za to, do interesa za politička i ekonomska pitanja, kako za Mostar tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”.

Odgovarajući na pitanje o tome kako je poznato da u Skandinaviji boravi puno Mostaraca, te šta njih najviše zanima, Marić je najprije podsjetio kako jedna od bh. ambasadorica u Skandinaviji, tačnije u Švedskoj, Elvira Dilberović iz Mostara.

“S njom smo imali i zvanične sastanke i sa našom dijasporom i sa jednim dijelom naših privrednika iz Mostara. Naravno da ih najviše interesuje stanje u gradu Mostaru i mogućnosti ulaganja u Mostar, a isto tako i u cijelu Hercegovinu. Drago mi je istaći da je i ambasadorica uspjela organizovati i Udruženje privredne komore Švedske Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj i nadam se da će ona imati uticaj u buduća ulaganja, kako u Mostar tako i u cijelu Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Marić.

On je najavio da će i u Norveškoj posjetiti ambasadu, te održati sastanke sa bh. privrednicima i u večernjim satima manifestacija, sve u povodu Dana nezavisnosti.

“Zadovoljstvo je podijeliti taj osjećaj radosti i prazničnog raspoloženja kada je u pitanju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa jedne druge distance nadahnuti se patriotizmom ljudi koji ovdje rade i žive”, istakao je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić je za ponedjeljak najavio povratak u Bosnu i Hercegovinu.