fbpx

KO SDA HNK i GO SDA Mostar iskazuju podršku predsjedniku Izetbegoviću u procesu pregovora koji se vode u Neumu

Kantonalna organizacija SDA HNK i Gradska organizacija SDA Mostar daju punu podršku predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, koji predvodi tim Stranke demokratske akcije na pregovorima koji se o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vode u Neumu.

Svojom dosljednošću u iznalaženju najboljih rješenja za budućnost naše zemlje predsjednik Izetbegović potvrđuje opredjeljenje SDA da učestvuje u dijalogu kod svih razgovora koji se organiziraju sa političkim predstavnicima iz Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije uprkos svim opstrukcijama političkih oponenata, stavaranju atmosfera podjele, opstrukcija i pokušajima blokada, principijelno zastupa interese Bosne i Hercegovine koji su definirani osnovnim načelima stranke da svi građani na cijelom teritoriju naše zemlje moraju imati ravnopravan položaj, jednaka prava i demokratske slobode koji su odlika demokratskih zemalja Evrope i svijeta. 

Pored činjenice da je SDA najveća i najuticajnija probosanska stranka, u svim dosadašnjim pregovorima, uključujući i ove koje se trenutno vode u Neumu, predsjednik Izetbegović zastupa princip potpune ravnopravnosti svih građana bazirane na principima koji su utemeljeni na deklaracijama o ljudskim pravima i slobodama.

Za razliku od predstavnika opzicije, čije se politička agenda uglavnom kreira na kritici i osporavanju onoga što SDA radi, predsjednik Izetbegović i predstavnici SDA nikada se nisu krili, niti bježali od preuzimanja odgovornosti u najtežim trenucima za BiH.

Kritike koje Naša stranka upućuje predsjedniku Izetbegoviću neodoljivo podsjećaju na šizoidnu atmosferu koju su predstavnici te stranke sa svojim koalicionim partnerima kreirali prilikom rješavanja i održavanja izbora u Mostaru. Naša stranka je tada, identično kao i danas, zastrašivala javnost o namjerama koje SDA ima za Mostar, da bi se u konačnici pred očima cjelokupne javnosti BiH potvrdilo kako je upravo Naša stranka bez ikakvog ustezanja isporučila Mostar HDZ-u BiH.

Za razliku od većine opozicionih mešetara, predsjednik Izetbegović je odlaskom u Neum potvrdio status odgovornog državnika, političku hrabrost preuzimanja odgovornosti i stav Stranke demokratske akcije da zastupa i brani interese Bosne i Hercegovine u iznalaženju najboljeg rješenja za budućnost naše zemlje.