fbpx

Tribinom „Na braniku domovine“ obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U prepunoj sali Doma kulture u Blagaju obilježen je susret Danu državnosti Bosne i Hercegovine. OGP AM SDA Jugoistok Mostar je organizacijom tribine pod nazivom „Na braniku domovine“ poslao jasnu poruku da će važni datumi za historiju naše domovine, kakav je upravo Dan državnosti Bosne i Hercegovine biti uvijek na adekvatan i prigodan način obilježeni.

Građani cijelog Grada Mostara su iskazali interes za prisustvom na tribini, a rezultat toga su popunjeni kapaciteti sale u Domu kulture. Govornici na tribini su bili redovni profesor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Adnan Velagić i Nezim ef. Halilović Muderis koji je u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu obavljao dužnost komandira „DIČ Muderis“ i komandanta 4. muslimanske slavne brigade.

Tribinu je otvorio domaćin i organizator, predsjednik OGP AM SDA Jugoistok Mostar, Zulfo Kuko koji je pozdravio sve prisutne, te se zahvalio svima na dolasku. Čestitao je nadolazeći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nakon čega je riječ prepustio govornicima.

Prof. dr. Adnan Velagić je uputio čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, nakon čega je u okviru svog izlaganja ponudio historijski osvrt na neke od najvažnijih dijelova historije bosanskohercegovačke državnosti. Osvrnuo se na historijski aspekt i značaj Dana državnosti, a u prvi plan je stavio kontinuitet države Bosne i Hercegovine kroz prošlost, kao i kontinuitet pretenzija susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini. U svom izlaganju je nastojao pobliže objasniti važnost postojanja države za jedan narod i naciju, kao i načine na koje smo se izborili za svoju državnost, ali i nezavisnost. Također je govorio o sporazumima koji su kroz historiju kreirani na štetu Bosne i Hercegovine, sa porukom da isti nisu postigli željeni cilj.

Nezim ef. Halilović Muderis je u svom izlaganju spomenuo važnost države za jedan narod, nakon čega je izrazio nadu i vjerovanje da će mlade generacije, prvenstveno članovi Asocijacije mladih SDA, ali i svi mladi uspjeti u miru odbraniti civilizacijske vrijednosti za koje su se njihovi najbliži borili u ratu. Muderis je s ponosom naglasio koliko trebamo biti ponosni na našeg prvog predsjednika, rahmetli Aliju Izetbegovića, s obzirom da Armija Republike Bosne i Hercegovine, čiji je on bio vrhovni komandant, nije izgubila obraz i čast, te da je naša herojska Armija bila stub odbrane naroda i države od agresora.

Također, u sklopu tribine su se obratili i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara, Jasmin Pandur i predsjednik Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, Haris Šabanović.