fbpx

Salem Marić: Nadam se da ćemo biti zapamćeni kao Vijeće koje je napravilo velike pomake u jačanju jedinstvenog Grada

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik GO SDA Mostar, Salem Marić u intervjuu za Dnevni list je komentarisao dosadašnji rad Gradskog Vijeća, ali i saradnju s gradonačelnikom Kordićem.

Najavio je prioritete koje Gradsko vijeće planira realizovati u narednom mandatnom periodu, a dotakao se i odnosa s opozicijom koju je optužio za ‘miniranje’ izbora Zlatka Guzina na poziciju gradonačelnika Grada Mostara.

Problemi deponije, sigurnosne situacije, lošeg poslovanja zračne luke, nelegalne gradnje, parkinga, reorganizacije javnih poduzeća, mogu se riješiti zajedničkim dogovorom na dobrobit svih građana Mostara, mišljenja je Marić.

-U samom startu našeg rada i mog predsjedavanja vijećem, insistirao sam na saradnji koja bi počivala na dogovoru. Mišljenja sam da samo dogovorom možemo zajedno raditi za dobrobit svih građana grada Mostara, kazao je predsjednik Gradskog vijeća.

Prošlo je nešto više od 100 dana otkako je formirano Gradsko vijeće grada Mostara i otkako je izabran novi gradonačelnik. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim radom i dinamikom Vijeća?

-Gradsko vijeće grada Mostara nije funkcionisalo već punih osam godina. Tokom tog perioda nagomilalo se mnogo krucijalnih pitanja koji se tiču Grada Mostara, rada gradske administracije, javnih poduzeća, nagomilanih tužbi prema gradu, nelegalne gradnje, deponije Uborak, sigurnosne situacije, ali i mnogih drugih pitanja. Sva ta pitanja trebaju se naći na dnevnom redu Gradskog vijeća. Iako rijetko koje Gradsko vijeće održi nekoliko sjednica u jednom mjesecu, saziv ovog vijeća Grada Mostara je održao tri sjednice u junu, od čega je jedna bila tematska sjednica, a tiče se deponije Uborak. Kao predsjednik Gradskog vijeća, izrazito sam zadovoljan dinamikom rada vijeća. Ispred nas je jako puno pitanja na koja trebamo odgovoriti, rješenja i odluka koja trebamo zajedno donijeti. U periodu koji je iza nas, donesene su neke od najvažnijih odluka za Grad, a same tačke dnevnog reda razvrstavamo isključivo prema prioritetima.

Neke od donesenih odluka su budžet grada, riješenje mirujućeg saobraćaja, odluka o zajedničkoj komunalnoj potrošnji, odluka o legalizaciji objekata, zaključci o deponiji Uborak s ciljem iznalaženja najoptimalnijeg riješenja deponije, odluka o izradi prostornog plana Grada.
Kakvom bi ocijenili suradnju s gradonačelnikom Marijom Kordićem?

-Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara tvrdim da je dosadašnja saradnja s gradonačelnikom, gospodinom Marijom Kordićem izrazito profesionalna, bazirana na dogovoru. U samom startu našeg rada i mog presjedavanja vijećem, insistirao sam na saradnji koja bi počivala na dogovoru. Mišljenja sam da samo dogovorom možemo zajedno raditi za dobrobit svih građana Grada Mostara.

Zajedno, dogovorom, možemo raditi na ekonomskom osnaživanju Grada kroz strateški razvoj. Ako bismo saradnju s gradonačelnikom, gospodinom Kordićem ocijenili kroz rad vijeća, onda zasigurno mogu tvrditi da je ta saradnja izrazito dobra jer smo postigli dogovor o nekim ključnim pitanjima, zajedno donijeli zaključke, predlagali mjere i rješenja.

Da je ova saradnja dobra govore i „pritužbe“ opozicije koji kažu da sve dogovaramo kao da smo iz jedne stranke. Ja smatram da samo takvom vrstom dogovora možemo uspješno raditi za dobrobit grada Mostara. Iza nas su vremena kada je opozicija koristila prepucavanja i svađe između stranaka koje čine većinu u Gradskom vijeću i ne ustručavam se da kažem da je Koalicija za Mostar dio vlasti u gradu Mostaru i da smo za svoj rad spremni odgovarati građanima Grada Mostara, za sve što je dobro, ali, i za ono što nije dobro.

Gradsko vijeće naslijedilo je puno problema, teško ih je sve i nabrojati. Ali, recimo da su teme koje javnost sada zanimaju riješenje Uborka, Javnih preduzeća, nelegalne gradnje i naplate parkinga. Na koji način će biti riješeni ti problemi?

-Hvala Vam za ovo pitanje. Važno je da istaknem da sve ovo što ste naveli, mi smo u ova četiri mjeseca stavili na dnevni red. Za određene stvari smo donijeli odluke, za neke druge, zaključke. Neki od navedenih primjera su trenutno u procesu rješavanja. Mi smo svjesni činjenice da je period od osam godina, a koliko nije funkcionisalo Gradsko vijeće, dug period, a da bismo riješili određena pitanja trebamo vremena. Neka od pitanja zahtjevaju analizu, izvještaje od ljudi iz struke.

Posebnu pažnju na jednoj od sjednica Gradskog vijeća dali smo deponiji Uborak. Uborak je bio posebna tematska sjednica Gradskog vijeća i na toj tematskoj sjednici smo donijeli kvalitetne zaključke na koji način ćemo riješiti problem Uborka, pronalazak nove lokacije i adekvatnog deponovanja otpada, kao i provođenje plana prilagođavanja koji je odobren od strane nadležnog Ministarstva.

Svi smo se složili u jednom, da ovaj saziv Gradskog vijeća Grada Mostara što hitnije treba riješiti problem Uborka. Uborak je za nas ključno pitanje, prioritetno pitanje s ciljem što hitnijeg rješavanja. Pored problema Uborka, Mostar ima i problem nedostataka parkinga za motorna vozila. Kada je riječ o parkingu na jednoj od sjednica Gradskog vijeća smo donijeli odluku na koji način ćemo riješiti problem mirujućeg saobraćaja u Gradu Mostaru i J.P. MO parking koji je u nadležnosti Grada. Aktivnosti po toj odluci se već provode na terenu i nadam se da ćemo pitanje mirujućeg saobraćaja uskoro u potpunosti riješiti.

Još bih dodao da smo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli odluku o legalizaciji objekata koji se uklapaju u prostorni plan Grada. To je jedna jako bitna odluka, koja je dugo pripremana i na samoj sjednici je bilo puno pitanja i nejasnoća od strane vijećnika. Iskoristio bih priliku da naglasim kako se neće svi ilegalno izgrađeni objekti legalizirati već isključivo oni koji se uklapaju u prostorna i urbanističko-planska dokumenta grada. Dakle, ova odluka se odnosi na legalizaciju isključivo onih objekata koji se uklapaju u prostorno-planska dokumenta. Svi zajedno saglasni smo u jednom, a to je da ne dozvolimo da se legalizuju bespravno izgrađeni objekti koji se ne uklapaju u prostorni plan grada.

Osvrnuo bih se kratko i na javna poduzeća jer smo na jednoj od sjednica vijeća donijeli odluku o davanju suglasnosti za održavanje Skupština, te ćemo u idućih mjesec dana završiti taj postupak i krenuti u procesu imenovanja Vršitelja dužnosti uprava preduzeća i nadzornih odbora.

Postoji li dogovor HDZ-a BiH i SDA oko imenovanja direktora gradskih preduzeća? Možete li otkriti javnosti koga će SDA predložiti na direktorske funkcije i za koja preduzeća?

-Dogovor ne postoji! SDA Grada Mostara ne može i neće praviti dogovor bez ostalih stranaka s kojima čini Koliciju za Mostar u Gradskom vijeću. U ime Koalicije za Mostar tvrdim da ćemo prilikom predlaganja imena, fokus dati mladim, obrazovanim i stručnim kadrovima, kadrovima koji mogu odgovoriti svim poslovnim izazovima javnih preduzeća.

Još jedan problem je ‘iskočio’ u posljednje vrijeme. Mostarski aerodrom je jedini koji se ne oporavlja od pandemije. Sarajevo, Tuzla, Banja Luka…, svi su zaopčeli s letovima, jedino Mostar stoji u mjestu. Što se događa i što će biti s mostarskim aerodromom?

-Za sve nas u Gradu Mostaru, ali i u Hercegovini ovo je jedno jako važno pitanje, koje se tiče strateškog razvoja Mostara, ali i Hercegovine. Prilikom nedavne radne posjete Republici Turskoj, a na kojoj smo zajedno prisustvovali gospodin Mario Kordić i moja malenkost, razgovarano je i o aerodromu Mostar. Naglasio bih da pitanje aerodroma u Mostaru nije samo pitanje koje se tiče grada, već i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnu posjetu Republici Turskoj smo iskoristili da razgovaramo o otvaranju linije Mostar-Istanbul-Mostar, o mogućnostima dovođenja avio-kompanija iz Turske na Mostarski aerodrom. Kada je riječ o samom aerodromu linija koja bi povezivala Mostar sa Istanbulom bi otvorila put za dolazak turista iz cijelog svijeta. Opće je poznata činjenica da iz Istanbula i u Istanbul imaju letovi iz svih dijelova svijeta. Nama je cilj da pronađemo strateškog partnera za mostarski aerodrom.

Nije tajna da se nalazite pod ‘paljbom’ opozicije da ste u Gradsko Vijeće ušli prevarom na izborima. Možete li to komentarisati?

-Ranije se nisam oglašavao po ovom pitanju. Bio sam svjestan da je sva ta priča dio marketinške strategije opozicije kroz način pravdanja loših izbornih rezultata, i evo danas kroz sam izbor gradonačelnika grada Mostara.

Činjenica je da je opozicija iskoristila određene malverzacije koje su se desile na pojedinim biračkim mjestima da priču okrene u drugom smjeru. Ono što se desilo na dan izbora gradonačelnika Grada, a u režiji opozicije jeste opstrukcija izbora gradonačelnika iz reda bošnjačkog naroda.
Kroz taj primjer se najbolje pokazalo šta se radi s povjerenjem građana jer je ovo prvi put kada je velika većina građana očekivala da opozicija ostavi po strani prepucavanja sa SDA i zajedno sa Koalicijom za Mostar izabere gradonačelnika Grada Mostara, gospodina Zlatka Guzina.
Nažalost, svi znamo kako se ta igra opozicije završila.

Priče o malverzacijama i izbornim krađama neka budu predmet istražnih organa, a ne pokušaj spina opozicije za prijevaru svojih glasača neizborom gradonačelnika iz probosanskohercegovačkog bloka.
Nažalost, šteta je učinjena onog dana kada opozicija nije pristala na naš prijedlog za gradonačelnika, a nisu se mogli dogovoriti ni ko je njihov kandidat i na kraju su odustali i od svog vlastitog prijedloga „rotirajućeg gradonačelnika“.

Vidimo i da se u posljednjih mjesec dana u Mostaru dogodio niz sigurnosnih incidenata. Počev od napada u Mahali, do paljenja kafića, pucnjave usred dana, pljački… Šta može Vijeće uraditi na poboljšanju sigurnosne situacije?

-Kada je riječ o sigurnosnoj situaciji u Mostaru klub Bošnjaka u Gradskom vijeću je tražio tematsku sjednicu po tom pitanju. Obzirom da je na dnevni red stavljena tačka o sigurnosnoj situaciji u gradu, Grad je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražio izvještaj o sigurnosnoj situaciji. Ranije smo dobili izvještaj, ali MUP HNK nije poslao izvjestioca, te je na zadnjoj sjednici raspravljano o sigurnosnoj situaciji u Gradu. Dobili smo iscrpnu informaciju nakon koje smo donijeli zaključke da ne možemo biti zadovoljni sigurnosnom situacijom u Mostaru. Predloženo je nekoliko inicijativa s ciljem podizanja nivoa sigurnosti, ali i suradnje sa MUP-om HNK.

Loša sigurnosna situacija je povezana s blokadom izbora komesara i za nas je najvažnije da se izabere komesar MUP-a. Kao predsjednik Gradskog odbora SDA koristim priliku da pozovem Vladu HNK-a i Skupštinu da riješe pitanje komesara isključivo prema zakonu. Po zakonu samo dva čovjeka u HNK ispunjavaju uvjete za imenovanje Komesara i oba su iz reda bošnjačkog naroda i jasno je zašto se pravi blokada oko izbora komesara.

Koji će biti ključni projekti Grada Mostara u sljedećih godinu dana?

-Mnogo je projekata koje ćemo raditi u narednom mandatnom periodu. Neki od ključnih projekti su prvenstveno rješavanje pitanja Uborka, legalizacija objekata, poboljšanje sigurnosne situacije, infrastrukturni radovi, završetak sportske dvorane. U planu imamo obnovu NAMA-u, a možda i olimpijski bazen. Također planiramo i organizovati međunarodnu biznis konferenciju za Mostar s ciljem privlačenja investitora, predstavljanja privrednih kapaciteta Mostara. Za ovu incijativu imamo podršku svih ambasadora koji su bili do sada u posjeti Gradu, a kojima smo predstavili ovaj projekat.

Špekuliše se da pojedini privrednici imaju privilegovan položaj prilikom saradnje s Gradom Mostarom, posebno kada je u pitanju građevina i otvaranje hotela. Možete li to komentarisati?

-Kao što ste i sami rekli to su samo špekulacije. Zakon o javnim nabavkama je jasan. Proces javnih nabavki se provodi isključivo preko nadležnih službi Grada i svaki privredni subjekat, aplikant na tenderu, ima pravo na uvid u dokumentaciju. Jednostavna je činjenica da neke firme mogu raditi određene projekte jer kvantitetom i kvalitetom ispunjavaju uvjete za izvođenje tih projekata, a neke, nažalost ne mogu.

U kakvom se stanju trenutno nalazi mostarski ogranak SDA? Činjenica je da stranku, posebno u Sarajevu potresa niz afera i napuštanja stranke od strane istaknutih članova.

-Kada je riječ o mostarskom ogranku Stranke demokratske akcije, on je jedinstven i to jedinstvo smo pokazali kroz naše aktivnosti. Sjednice Odbora se redovno održavaju i sve odluke donosimo, uglavnom, jednoglasno. U Mostarskom ogranku SDA nema podjela, barem ne u gradskom odboru na čijem sam ja čelu. Gradska organizacija SDA Mostar je jedna od najjačih i najorganizovanijih ogranaka stranke u BiH. Pratio sam da su najavljivali, da se dešavanja iz Sarajeva mogu prenijeti na Mostar, i ja odgovorno tvrdim da od toga nema ništa. Vidite i sami da je ovdje pojava velikog broja malih probosanskih stranaka i da sve stranke iz probosansko-hercegovačkog bloka pokušavaju pronaći svoje mjesto ovdje. Nažalost, svjedoci smo kako upravo te stranke trguju s povjerenjem građana, a najočitiji primjer je izbor gradonačelnika Mostara. Građani su svjesni ko se godinama zalaže za Grad!

Šta poručujete građanima Mostara?

-Obećavam javan i transparentan rad Gradskog vijeća Grada Mostara. Građani će moći pratiti sva naša zasjedanja i odluka koje se tiču Grada Mostara i nadam se da ćemo nakon isteka našeg mandata biti upamćeni kao Gradsko vijeće koje je napravilo velike pomake u jačanju jedinstvenog Grada, te realizaciju značajnih projekata za grad Mostar.