fbpx

Potpisan ugovor za unapređenje prostornog informacijskog sistema u Mostaru

Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara i Gauss d.o.o. Tuzla u srijedu su u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisali ugovor koji se odnosi na projekat-usluge “Unaprjeđenje integralnog prostornog informacijskog sistema – GIS za potrebe Grada Mostara”, koji je vrijedan 78.331 marku, a čija implementacija bi trebala trajati šest mjeseci.

Ugovor su u ime Zavoda potpisali Salem Bubalo, te u ime Gauss-a Mirza Ponjavić, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić i gradonačelnik Kordić.

Bubalo je istakao kako će ovaj projekat donijeti transparentnost koju svaki građanin Mostara želi.

“Mi upravo na ovaj način krećemo u realizaciju onoga što su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ispoljavali u svom predizbornom maniru, a to je transparentni vid poslovanja gradske administracije. Zavod za prostorno uređenje dobio je povjerenje da implementira ovaj projekt što čini veliko zadovoljstvo, ali i obavezu, a Grad Mostar ovim projektom želi građanima približiti svoje usluge na što transparentniji i najjeftiniji mogući način”, kazao je Bubalo.

Mirza Ponjavić iz Gauss-a istaknuo je kako projektni zadatak predviđa da se proširi funkcionalnost postojeće informatičke infrastrukture.

“Zadatak nam je postojeću informatičku infrastrukturu proširiti u kontekstu razvoja modula. Jedan od modula treba automatizirati proces upravljanja prostorno-planskom dokumentacijom koja je važna za razvoj Mostara u urbanističkom smislu, a ostali moduli vezani su za upravljanje komunalnom infrastrukturom uključujući i katastar, javnu rasvjetu, mobilijar i sve segmente za koje već postoje raspoloživi prostorni podaci, kako bi se objedinili u jedno rješenje i ubrzali procesi rješavanja raznih problema vezanih za servisiranje građana”,  kazao je Ponjavić.

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić kazao je da će ovakvih projekata sigurno biti još.

“Sve ovo radimo u cilju poboljšanja otvorenosti i transparentnosti Gradskog vijeća i Gradske uprave, i mislim da ona naša obećanja polako počinjemo realizirati i da će građani to moći i osjetiti, te da ćemo im puno olakšati”, kazao je Marić.