fbpx

Održana prva Skupština građana Mostara

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i glavna savjetnica Radmila Komadina u subotu su u Mostaru zajedno sa šeficom Ureda Vijeća Evrope Bojanom Urumovom otvorili prvu Skupštinu građana Mostara u sklopu projekta “Razvoj demokratskog učešća u Gradu Mostaru”.

Riječ je o projektu deliberativne demokracije koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Ured Vijeća Evrope u suradnji sa gradskim vlastima.

Predstavnica Ureda Vijeća Evrope zahvalila se Gradskom vijeću i Uredu gradonačelnika na saradnji i kazala da se Mostar može svrstati sada sa gradovima poput Brisela, Londona, Pariza i mnogim gradovima koji su uključeni u promociji inkluzivnih i transparentnih politika.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić u pozdravnom govoru kazao je kako je Gradsko vijeće od početka posvećeno saradnji na ovome projektu i sa zadovoljstvom primio vijest da je Mostar zvanični predvodnik deliberativne demokracije, te da se prvi put u Bosni i Hercegovini Skupština građana događa upravo u Mostaru, saopćeno je iz mostarskog Gradskog vijeća.

Iskazao je volju i obvezu da se preporuke sa Skupštine građana Mostara raspravljaju na sjednicama Gradskog vijeća, u nadi da će biti realizirane.