fbpx

Novi projekti u MZ Vrapčići

U mjesnoj zajednici Vrapčići, posljednjih nekoliko godina realizovan je niz značajnih projekata, među kojima se posebno izdvajaju radovi na putnoj infrastrukturi, nadogradnja sistema rasvjete, izgradnja velikog i malog parka, malonogometni i basket stadion u okolini škole, ali i mnoštvo manjih projekata koji imaju za cilj unaprijeđenje lokalne zajednice i kvalitete života stanovnika.

Za naredni vremenski period je pripremljeno nekoliko novih projekata, čija će implementacija nastupiti u što skorijem roku. Jedan od tih projekata se odnosi na infrastrukturne radove na rekonstrukciji puta koji spaja Vrapčiće i naselje Buđevci koje se nalazi u blizini deponije Uborak. Navedenom dionicom svakodnevno saobraća mnoštvo stanovnika, a trenutna putna infrastruktura je loša i zahtjeva što skoriju sanaciju.

Iz Mjesnog odbora SDA Vrapčići ističu da je pored cca. 80.000 konvertibilnih maraka predviđenih za sanaciju puteva prema programu zajedničke komunalne potrošnje, obezbijeđeno i dodatnih 47.000 konvertibilnih maraka, a cjelokupan iznos će biti utrošen na sanaciju i rekonstrukciju putnih komunikacija koje vode do značajnih objekata smještenih u naselju Vrapčići.

“Naš najznačajniji projekat iz dijela cestogradnje je rekonstrukcija saobraćajnice M17 – Buđevci. Do sada je u implementaciju ovog projekta uloženo oko 400 hiljada KM i podrazumjevalo je projektovanje cjelokupne trase puta, izgradnja saobraćajnice u dvije faze zajedno sa pješačkom stazom i izmještanjem instalacija iz trupa puta u pješačku stazu te oborinskom odvodnjom sa same saobraćajnice. Cijeli projekat je obogaćen i izgradnjim modernih autobuskih čekaonica za koje su također izdvojena značajna sredstva” kazao je Mirza Drežnjak.

Drežnjak ističe da je potpisan ugovor koji se odnosi na treću fazu izgradnje navedene putne dionice.

“Trenutno je potpisan ugovor za treću fazu izgradnje ovog puta u iznosu od cca 410000 KM i očekuje se zvanično otvaranje gradilišta za završetak rekontrukcije ove trase puta kojom svakodnevno saobraćaju pored motornih vozila stanovnika i dvije redovne autobuske linije te u vrijeme nastave i školski autobus” navodi Drežnjak.

Pored ostalih značajnih projekata, posebno izdvaja izgradnju privredne zone “Gajevi” koja će imati velik utjecaj na poboljšanje života građana ovog područja.

„U Gajevima će se generirati mnogobrojna radna mjesta, procjene su oko 3000 radnih mjesta. Značaj ove zone je poseban jer će imati direktnu konekciju na autoput. Privredna zona će generirati i naseljavanje mladih ljudi koji će doći da rade, a ujedno će se ubrati i značajna renta u gradski budžet, koja se opet vraća u naselja, u razvoj infrastrukture“ naveo je Drežnjak.

Nadogradnja i modernizacija škole, izgradnja vrtića i projekat oborinske odvodnje, također su neki od projekata koje Mjesni odbor Vrapčići planira realizovati.