fbpx

Članovi Asocijacije mladih SDA Mostar u posjeti herojskom Bužimu

Aktivisti i predstavnici Gradske organizacije Asocijacije mladih SDA Mostar boravili su u okviru dvodnevne posjete u herojskom Bužimu, rodnom mjestu rahmetli Izeta Nanića, bosanskohercegovačkog generala i komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Manifestacija “Slobodarski dani viteškog Bužima” se tradicionalno održava od 05.  do 15. avgusta, a povod za održavanje iste je datum formiranja 505. viteške brigade, što i predstavlja centralni dio ove manifestacije.

Članovi i aktivisti Asocijacije mladih SDA Mostar su u okviru posjete i boravka u Bužimu posjetili Muzej sobu 505. brigade, kao i turbe rahmetli Izeta Nanića i poginulih boraca – šehida ove slavne brigade.

“Sama manifestacija trajala je do 15. avgusta, međutim mi smo prisustvovali dvodnevnoj posjeti i obilježavanju. Tom prilikom smo prisustvovali ceremoniji i položili cvijeće u ime Asocijacije mladih SDA Mostar, a pored redovnog programa kojem smo prisustvovali, u okviru druženja smo upoznali i dosta aktivista Asocijacije mladih iz Općina i Gradova širom Bosne i Hercegovine” kazao je aktivista Asocijacije mladih SDA Mostar, Faris Memić.

Prilikom polaganja cvijeća u znak sjećanja na šehide Bužima, mladi iz Mostara su poslali jasnu poruku da se heroji odbrane domovine ne smiju zaboraviti.

“Važno je da što više mladih posjećuje herojska mjesta koja su dala nemjerljiv doprinos odbrani domovine. Naš cilj je očuvanje svijesti mladih o herojima poput rahmetli Izeta Nanića i posebno me raduje činjenica da je na manifestaciji prisustvovalo dosta mladih ljudi” kazao je Mirza Idrizović, aktivista AM SDA Mostar.

Tokom manifestacije, aktivisti AM SDA Mostar su se susreli sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefikom Džaferovićem. Ističu da bi posjete ovakvim manifestacijama i programima trebale postati redovna aktivnost na kojoj učestvuju mladi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.