fbpx

Dan bijelih traka obilježen u Mostaru

Danas je na Trgu Musala, prigodnim aktivnostima u organizaciji Asocijacije mladih SDA Mostar i Organizacije Žene SDA Mostar obilježen 31. maj, Dan bijelih traka u znak sjećanja na genocid u Prijedoru. Kao i prethodnih godina, organizovana je podjela i vezivanje bijelih traka prolaznicima, u nastojanju da se adekvatno obilježi Dan bijelih traka i održi sjećanje na stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine.

„Obilježavanje Dana bijelih traka je sad već tradicionalna aktivnost koju realizuje Asocijacija mladih SDA Mostar. Podsjećam da u Prijedoru postoji više od 60 masovnih grobnica, među kojima je i najveća masovna grobnica na Balkanu. Ne smijemo dozvoliti da genocid u Prijedoru padne u zaborav, i to je jedan od motiva zašto iz godine u godinu realizujemo aktivnosti koje će podsjetiti građane na stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine“ kazao je predsjednik AM SDA Mostar, Harun Kurtović.

Pored aktivnosti podjele i vezivanja bijelih traka, članice Organizacije Žene SDA Mostar su ispuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu, odale počast svim žrtvama Prijedora.

„Ispuštanjem karanfila u Neretvu, Organizacija Žene SDA Mostar odaje počast žrtvama Prijedora, podsjećajući na strašne oblike diskriminacije kojoj je bilo izloženo nesrpsko stanovništvo Općine Prijedor, kao i genocid koji se dogodio na istoimenom području“ ističe predsjednica Organizacije Žene SDA Mostar, Mumbera Berberović.

Dan bijelih traka predstavlja simboličan naziv za sjećanje na događaje koji su se počeli dešavati 31. maja 1992. godine na području Prijedora. Na ovaj datum je Krizni štab nasilno instalirane vlasti tadašnje Općine Prijedor, izdao naredbu svom nesrpskom stanovništvu da na vidnim mjestima istaknu bijele zastave, dok su Bošnjaci i Hrvati na javnim mjestima morali isticati bijele trake na nadlakticama.

Obilježavanje Dana bijelih traka predstavlja sjećanje na progon, ali istovremeno i potvrdu opredijeljenja za istrajnu borbu protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta ili nacionalne pripadnosti. Pokazatelj da 31. maj 1992. godine neće pasti u zaborav jeste svijest građana, a prije svega mladih, o važnosti obilježavanja i sjećanja na ovaj datum.