fbpx

Marić: Imamo iskrene namjere u rješavanju pitanja Uborka

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić, kazao je da gradske vlasti imaju najiskrenije namjere u slučaju rješavanja pitanja deponije Uborak.

Marić je to kazao gostujući u emisiji “Intervju sedmice” na Radiju Gradska mreža Mostarskom radiju.

Predsjednik Gradskog vijeća je poručio da je postojalo funkcionalno Gradsko vijeće, u tom slučaju ne bi ni došlo do ovakvih problema u vezi sa deponijom Uborak, jer bi to bilo rješavano na vrijeme i na najbolji mogući način.

On je podsjetio i da je Gradsko vijeće Grada Mostara nedavno formiralo i posebnu Radnu grupu za pitanje deponije Uborak.

Kazavši kako ne treba obećavati nešto što se ne može ispuniti, Marić je istakao da je namjera da odlaganje otpada na postojećoj deponiji bude po svim ekološkim i evropskim standardima, kao i način zatvaranja i stare i nove deponije na lokalitetu Uborak.

“A sve u cilju zaštite zdravlja i stanovništva samog naselja oko deponije, ali isto tako i građana Grada Mostara, da ne dođemo u situaciju ponovo da u gradu imamo odlaglišta otpada u samom gradu, da se ne može vršiti transport i da neko blokira” rekao je Marić.

On je naglasio i kako su iskrene namjere, kada je riječ o deponiji Uborak.

“Svi se zalažemo za to da izmjestimo deponiju, ali ne želimo da dođemo u situaciju da sutra mi ponudimo lokaciju, a da se tamo pojave neki drugi mještani ili neka druga udruženja i kažu “ne može” kaže Marić.

On je kazao da se, u smislu izmještanja deponije, prvo mora promijeniti prostorni plan, a to sve iziskuje vrijeme, koje se treba iskoristiti da ova deponija bude zatvorena po najsavremenijim metodama, te da se pravi nova deponija na način da svi budu zadovoljni.

Komentarišući dosadašnji rad novog saziva Gradskog vijeća Mostara, predsjednik Salem Marić je rekao da je Gradsko vijeće do sad održalo deset sjednica.

“Mogu se pohvaliti da smo jedna od svih jedinica lokalne samouprave sa najvećim brojem i intenzitetom održanih sjednica. Kad to kažem, nije to radi broja, već sadržaja koji se priprema na samim sjednicama” kazao je Marić.

On je naveo i da sjednice traju po deset, jedanaest sati, na šta bude primjedbi i od samih vijećnika.

“Ali, ja mislim da imamo toliki zaostatak u radu, bez Gradskog vijeća, da jedino na takav način možemo stići i nadoknaditi neke propuste koji su bili”, istakao je čelnik mostarskog Gradskog vijeća.

Kazao je i da je, pored ostalog, u toku izbor Gradske izborne komisije, zatim da je raspisan konkurs za javnog pravobranioca, što su sve nadležnosti Gradskog vijeća.

Marić je kazao i da nema blokada u radu Gradskog vijeća, poput onih iz nekih ranijih mandata, te da sve što se usvoji na Gradskom vijeću, dobije potrebnu većinu.

“Ali to je prije svega stvar jedne ozbiljne pripreme sjednica. A i moj moto je, inače, a i moto mojih saradnika, a i u razgovoru sa samim gradonačelnikom, pokušao sam da na Vijeću rješavamo stvari koje zaista neće praviti nikakav problem, niti nekakve podjele, već samo ono što može i što je neophodno Gradu Mostaru, da se bavimo tim pitanjima i da rješavamo ono gdje imamo, da kažem, konsenzus, a ako nije moguće konsenzusom, onda da imamo barem dvotrećinsku većinu, iako nije neophodna za donošenje takvih odluka”, rekao je Salem Marić.

Kompletan intervju može se pogledati i poslušati na YouTube kanalu RGM Mostarskog radija.