fbpx

Delegacija Grada Mostara i HNK-a u radnoj posjeti Republici Turskoj

Delegacija Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođena gradonačelnikom Marijom Kordićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara Salemom Marićem, predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom, kantonalnim ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašidom Hadžovićem i zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH Edinom Mušićem, boravila je u četverodnevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj.

Delegacija Mostara i HNK sastala se i s lokalnim čelnicima u Istanbulu i Ankari. Tokom razgovora i razmjene iskustava zaključeno je kako postoje temelji i kapaciteti za razvijanje saradnje u segmentima privrede i tehnologije, kao i u području avionskog saobraćaja te turizma. Naglašena je izuzetna geografska pozicija i saobraćajni potencijal HNK.

U Predsjedništvu Turske primio ih je sekretar Predsjedništva Mertin Kirath, izrazivši tom prigodom dobrodošlicu, ali i pohvalivši proaktivan pristup i saradnju u izgradnji i razvoju međusobnih odnosa. Također, organiziran je i zvanični susret u turskom parlamentu.

Delegacija se susrela i sa generalnim direktorom Agencije za informiranje i komunikaciju Republike Turske Ebubekir Sahin s naglaskom na važnost medija u komunikaciji s građanima, kao i promociji kulture i turističkih potencijala. Domaćini su prezentirali rad i kapacitete velikih medijskih kuća, prije svega Haber Globala.