fbpx

28. godišnjica deblokade Mostara

Na današnji dan se navršava tačno 28 godina od uspješne deblokade Mostara. Presudna bitka odigrana tog 30. juna 1993. godine je uspješno okončana, Mostar je oslobođen, ali je ostao bez svog legendarnog komandanta, Midhada Hujdura – Hujke.

Ključne borbe vođene za deblokadu Grada Mostara bile su bazirane na oslobađanje Sjevernog logora, a same pripreme za izvođenje operacije deblokade, odvijale su se u strogoj tajnosti. Sama akcija počela je u ranim jutarnjim satima, 30. juna 1993. godine. Jedinice kojim je komandovao Hujka su veoma brzo oslobodile najveći dio Sjevernog logora, međutim komanda jedinice HVO se još držala, iako je već bila okružena. Da bi oslobodili i zgradu Komande, morali su angažovati i pojačanje. Shodno tome, Hujka je tražio da se novi borci hitno prebace na lokalitet Sjevernog logora, da bi zatim, sa Esadom Humom, preskočio ogradu kako bi na licu mjesta komandovao zauzimanjem sjedišta HVO u Sjevernom logoru. Oko njih su padale i odjekivale granate, ali su smjelo i odvažno trčali linijom. Preskočili su jednu ogradu, nakon čega je Hujku zauvijek zaustavila jedna granata, dok je Humo teško ranjen.

Njihovi saborci su ubrzo oslobodili Sjeverni logor, kao i cjelokupnu bjelopoljsku kotlinu. Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, pri čemu su veoma brzo oslobođeni Raštani i Vrapčići, kao i Bijelo polje. 30. juna 1993. godine, oslobođen je Mostar, ali nije zaustavljen krvavi rat koji je i u narednim mjesecima odnosio živote.

U borbama za deblokadu Mostara, osim Hujke, živote su dali i njegovi saborci: Ćamil Džubur, Armin Ćišić, Zoran Imamović, Sabahudin Balavac, Faris Kalaba, Ifet Logo, Jusuf Zvizdić, Ramiz Husnić, Mujo Jelovac, Ramiz Dedić i Jusuf Jelovac.

Danas većina njih leži na mostarskom mezarju Šehitluci, rame uz rame sa svojim komandantom Hujkom, kao i prije 28. godina, kada su svoje živote nesebično darovali domovini, osiguravajući na taj način slobodu za svoje saborce, građane, a posebno za generacije koje dolaze.