fbpx

Važna infrastrukturna ulaganja u Drežnici

Drežnica je naselje koje se nalazi na sjevernom području Grada Mostara, a dijeli ih tek oko 30 minuta vožnje. Naselje Drežnica broji 618 domaćinstava, u kojim prema popisu stanovništva, živi 2207 stanovnika.

Nekada ovo mjesto nije imalo adekvatne puteve niti prilaze, međutim posljednjih nekoliko godina, situacija je potpuno drugačija. Kako navode iz mjesne zajednice, realizacijom infrastrukturnih projekata koji koriste građanima, Drežnica je doživjela razvojni preporod.

Asfaltirano je preko 20 kilometara puta, a infrastrukturni radovi posljednjih godina doživjeli su svoj zamah. Ono što se posebno ističe jesu dvije moderne i dobro opremljene ambulante, kao i sportska dvorana.

Prema riječima predstavnika građana mjesne zajednice Drežnica, Neldina Pendića, nedavno je urađena rekonstrukcija vodovodne mreže uz postavljanje nove pumpe za sistem navodnjavanja, i to na lokacijama Žlib i Donje selo. Uz to je realizovano postavljanje gabiona u mjestu Vijuća, koji ima za cilj da spriječi potkopavanje terena, ali i urušavanja istog na put kojim se odvija saobraćaj i komunikacija.

U okviru ovih projekata, urađen je i potporni zid koji ne dozvoljava otpadnim vodama da potkopavaju glavni put.

Također su realizovani značajni radovi na osnovnoj školi, pri čemu su u sklopu rekonstrukcije, promijenjeni svi otvori, urađena rekonstrukcija krova, postavljena termo fasada, a samo školsko dvorište je nedavno dobilo novu ogradu. Uskoro je u planu postavljanje partera u školskom dvorištu, kao i asfaltiranje svih prilaznih puteva.

U narednom periodu, jedan od ključnih projekata je asfaltiranje puta prema Karamanovim klancima. Kako ističu mještani ovog područja, taj put je od velikog značaja jer spaja Drežnicu sa Posušjem, a na istoj dionici nalazi se i izlaz prema Blidinju.

Uskoro će u Drežnici krenuti realizacija provođenja sistema rasvjete u svakom dijelu ovog naselja, a poseban estetski doprinos i turistički potencijal ogledat će se u izgradnji odmarališta u mjestu Čelina, koje ima potencijal da postane prirodna oaza sa parkom i klupama za odmor pored vode, ističe Pendić.