fbpx

GO SDA Mostar: Bez parcijalnih rješenja za Mostar…

Gradski odbor SDA Mostar još jednom upozorava javnost da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja.


Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog “paketa”, jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta.


Smatramo da politički dogovor oko samog tehničkog provođenja izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge nivoe vlasti sa kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme. 


Ukoliko HDZ BiH nastavi sa ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo.


SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći.

                                                                                              Gradski odbor SDA Mostar