fbpx

Obilježen Dan bijelih traka u Mostaru

Danas je u organizaciji Asocijacije mladih SDA Mostar i organizacije Žene SDA Mostar, simboličnim aktivnostima obilježeno sjećanje na genocid u Prijedoru. Asocijacija mladih SDA Mostar je organizovala podjelu i vezivanje bijelih traka, u nastojanju da se na adekvatan način obilježi Dan bijelih traka, odnosno sjećanje na stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru, 31. maja 1992. godine. Vezivanje i podjelu bijelih traka kao višesatnu aktivnost, proveli su mladi aktivisti Asocijacije mladih SDA iz Mostara, i to na tri lokacije: Trg Musala, Potoci – Bijelo polje i Blagaj. Osim toga, organizacija Žene SDA Mostar, organizovala je šetnju ulicama, ali i bacanje cvijeća u Neretvu, u znak sjećanja na strašni oblik diskriminacije, ali i na genocid koji se dogodio na području opštine Prijedor.

Podsjećamo, Dan bijelih traka je simboličan naziv za sjećanje na događaje koji su se počeli dešavati 31. maja 1992. na području Prijedora. Naime, baš na ovaj datum, izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje opštine Prijedor, a kojom se naređuje svom nesrpskom stanovništvu, da na vidnim mjestima svojih domova istaknu bijele zastave, dok su Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima morali nositi bijele trake na svojim nadlakticama.

Obilježavanje Dana bijelih traka predstavlja sjećanje na progon, ali također i samu potvrdu opredjeljenja za istrajnu borbu protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta ili pripadnosti. Najbolji pokazatelj da 31. maj 1992. godine neće pasti u zaborav, jeste svijest i učešće građana, a prije svega mladih, u obilježavanju ovog izuzetno bitnog datuma.