fbpx

Mjesna zajednica Gnojnice je područje sa velikim potencijalom

Koalicija za Mostar 2020 upriličila je večeras u Gnojnicama javnu tribinu na kojoj su  građanima ovog naselja predstavljeni kandidati za Gradsko područje Jugoistok i Platforma Koalicije koja sadrži plan razvoja grada u naredne četiri godine.

Omer Mičijević, kandidat Koalicije s ovog područja, istakao je kako usaglašena Platforma sadrži plan razvoja ovog naselja.

„Mjesna zajednica Gnojnice je područje sa mnoštvom potencijala, a na tom području trenutno živi više od 5000 stanovnika, uglavom mlađih. Svake godine svjedočimo većem broju učenika u ovdašnjoj osnovnoj školi.

Mi s područja Jugoistok zalažemo se za primjenu Zakona o dodatnim pravima boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona u domenu legalizacije stambenih, poslovnih i individualnih objekata.

S obzirom da će kroz ovu mjesnu zajednicu prolaziti trasa autoputa, imat ćemo sredstva s viših nivoa vlasti i riješit ćemo brojne komunalne i infrastrukturne probleme.

Zalagat ćemo se i za umrežavanje mjesnih zajednica. S obzirom da prema Zakonu ispunjavamo uslove  da imamo dvije  mjesne zajednice, zalagat ćemo se da omogućimo ljudima da preko svojih savjeta delegiraju i određuju prioritete za koje će se tražiti novac iz gradskog budžeta“, istakao je Mičijević. 

Prema njegovim riječima u Platformu je uvršten i zahtjev mještana ovog područja za otvaranje vrtića, koji bi bio smješten u nekadašnjoj zgradi Osnovne škole Gnojnice.

Saima Pobrić, kandidatkinja Koalicije za Gradsko područje Jugoistok, istakla je kako će se u svojoj lokalnoj zajednici zalagati za omladinski aktivizam, poticanje nevladinih organizacija i udruženja kojima, po njenom mišljenju, treba dati vjetar u leđa jer rade fenomenalne stvari. Kao pozitivan primjer istakla je Udruženja žena „Vrba“ koje uspješno djeluje na ovom području.

„Zalagala bih se, također, da se socijalno ugroženim  kategorijama  stanovništva – osobama s invaliditetom i samohranim majkama  obezbijede adekvatna novčana primanja jer smatram da su oni najugroženiji i da se toj kategoriji stanovništva mora posvetiti posebna pažnja“, naglasila je Pobrić.

Kandidatkinja Pobrić je pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore i odaberu bolji i zajednički Mostar.

Preuzeto sa: Koalicija za Mostar 2020