fbpx

Infrastrukturno unaprijeđenje mjesne zajednice Brankovac

Mostarsko naselje Brankovac iz godine u godinu realizuje niz infrastrukturnih radova, koji doprinose planskom razvoju lokalne zajednice.

Pored projekata koji se realizuju u svrhu pomoći stanovništvu, poput asfaltiranja puteva i prilaza, mjesna zajednica uz asistenciju nekoliko udruženja i neformalnih grupa građana, od kojih se posebno izdvaja Udruženje građana Brankovac, kao najaktivnije udruženje na ovom terenu, realizuje i mnoštvo drugih projekata, dok primarni akcenat stavljaju na aktivnosti od općeg značaja za građane ovog područja.

„Posebnu važnost dali smo asfaltiranju X i XI ulice u naselju Mazoljice, koje su u prošlom periodu bile nefunkcionalne. Inicijativom mjesne zajednice i uz pomoć JP Komunalno, riješen je dugogodišnji problem, pri čemu su građani dobili moderno asfaltirane i funkcionalne ulice“ ističe Samir Sejdihović, predstavnik građana mjesne zajednice Brankovac, te posebno naglašava uređenje parka koji se nalazi prekoputa bivših Veležovih prostorija, kao i peticiju građana za prenamjenu „Suhodoline“, u pješačku zonu, parking i saobraćajnicu. To će u velikoj mjeri olakšati saobraćaj za vozače koji se sa magistralnog puta M-17 uključuju na Glavnu ulicu.

Osim toga, u okviru realizacije infrastrukturnih radova, ističe se asfaltiranje ulice koja spaja dionicu od Saborne crkve do autobuske stanice, odnosno do tačke gdje završava područje mjesne zajednice Brankovac.

Također, na inicijativu UG Brankovac, Agencija „Stari grad“ je donijela odluku o izvođenju radova na uklanjanju nestabilnih dijelova bivše zgrade općine, poznatije kao „NAMA“.  

„Pored infrastrukturnih projekata, aktivisti UG Brankovac su na samom početku pandemije koronavirusa, oformili tim volontera koji se stavio na raspolaganje zajednici, a prije svega starijim i bolesnim građanima, ali i socijalno ugroženoj kategoriji kojoj je pomoć potrebna“, kaže Sejdihović, te izražava optimizam oko navedenih projekata i izražava nadu da će isti biti realizovani u što skorijem periodu, pri čemu ističe punu podršku lokalne gradske administracije oko izvođenja radova u ovoj lokalnoj zajednici.