fbpx

Infrastrukturni projekti u mjesnoj zajednici Gnojnice – Dračevice

Mjesna zajednica Gnojnice-Dračevice u posljednjem vremenskom periodu, konstantnim radovima i ulaganjima, intenzivno poprima oblike urbanog gradskog naselja.

Zanimanje predstavnika mjesne zajednice za potrebe lokalnog stanovništva, uveliko doprinosi kreiranju pozitivne životne klime za sve stanovnike ovog područja. Prema riječima predstavnika mjesne zajednice Gnojnice-Dračevice, ključni faktor pri odabiru projekata koji će biti implementirani, jeste detaljan pristup planu realizacije, pri čemu se pažljivo razmatra koliki će doprinos isti dati zajednici i stanovništvu koje tu živi.

„Posebno želim istaći realizaciju druge saobraćajne trake koja je dala ogroman doprinos svakodnevnom saobraćaju, pri čemu je proširen put prema Osnovnoj školi Gnojnice. Asfaltiran je parter ispred ambulante na Kočinama, te put i prilaz u takozvanoj Pantića mahali, većinski naseljenoj povratničkom populacijom“ ističe Amar Džiho, predstavnik mještana Gnojnice-Dračevice.

Predstavnici mjesne zajednice posebnu pažnju pridaju projektima za opću dobrobit i napredak, što podrazumijeva i radove na uljepšanju životnog prostora i ambijenta, ali koji će pri tome dati doprinos ekološkom razvoju i uređenju lokalne zajednice.

„U sklopu inicijative „Zajedno za bolje sutra“ dobili smo donaciju za drvored i zelene površine u Dračevicama, gdje smo pored drvoreda, proveli kvalitetan i moderan sistem navodnjavanja. Obezbijedili smo i postavili kante za otpatke, a završena je realizacija jednog dijela dječijeg parka u Dračevicama“ ističe Džiho.

Grad Mostar je po prijedlogu Komisije za javne nabavke donio više odluka koje se tiču infrastrukturnih radova u Gradskom području Jugoistok. Jedna od njih jeste probijanje puta prema Osnovnoj školi Gnojnice, uz izgradnju podzida.

Procijenjena vrijednost navedenih radova iznosi 50.000 konvertibilnih maraka, a finansirat će se od prihoda od imovine i naknade od elektroprivrede za potopljeno zemljište.

Kako navode iz mjesne zajednice, u budućnosti je u planu realizacija niza projekata koji će dati doprinos razvoju ovog gradskog područja, a neki od njih su: rasvjeta prema Staroj mahali, asfaltiranje ulica u Kočinama i postavljanje rasvjete.