fbpx

Saopštenje
za javnost

U posljednje vrijeme sve su učestalije najave da bi se Visoki predstavnik Valentin Incko ponovo mogao snažnije uključiti u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, te upotrijebiti i tzv. Bonska ovlaštenja.

Ukoliko je to zaista tako, smatramo da bi najbolje bilo da taj svoj novi “angažman”, zasnovan na još uvijek postojećim ovlaštenjima PIC-a, Incko za početak iskoristi za popravljanje štete u Mostaru, obzirom da je Statut, koga je namentuo OHR, proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH.

To je proizvelo dugotrajnu političku krizu u Mostaru, iz koje se najbrže može izaći upravo proaktivnom ulogom OHR-a i samog Visokog predstavnika, jer nema ništa logičnije od toga da visoki predstavnik popravi ranije odluke i time otvori vrata izlasku iz političke krize, u kojoj Mostar godinama tavori.

Sami izbori nisu nikakva garancija da će sporni Statut biti izmijenjen, te bi se politička kriza u Mostaru mogla nastaviti u nedogled, ukoliko odredbe spornog Statuta, nametnutog od strane OHR-a, ne budu na vrijeme izmijenjene.

Uostalom, i sama organizacija izbora u Mostaru je u direktnoj vezi sa odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati.

Zato smatramo dobrodošlom moguću snažniju uključenost OHR-a u pitanje Mostara, kako bi se konačno izašlo iz dugotrajne krize, a sve u interesu svih njegovih građana. Ukoliko bi Statut bio izmjenjen, to bi sigurni smo “otkočilo” i sve druge probleme u organizaciji izbornog procesa u Mostaru.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši