fbpx

Saopštenje za javnost

Nedavno održano zasjedanje Sabora HNS-a BiH još jednom je pokazalo da hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini nisu odustale od svojih više puta javno proklamovanih stavova, koji uključuju i projekat takozvanog “stolnog grada” Mostara.

Takva politička provokacija najbolji je pokazatelj stvarnih ciljeva politike koja se javno zalaže za navodno pronalaženje rješenja za Mostar na tragu evropskih vrijednosti, a zapravo se otvoreno zalaže za etno-teritorijalnu podjelu prvo Mostara, pa onda i cijele Federacije BiH.

Upravo iz ovih razloga javnost Mostara i Bosne i Hercegovine mora znati da još uvijek nije postignuto političko rješenje za izbore u Mostaru. Potpuna je neistina da se došlo do nekakvih usaglašenih rješenja, jer takav rasplet mostarske političke krize nije moguć sve dok se insistira na jednostranim rješenjima i starim projektima u novoj, “europskoj” ambalaži.

Nakon svega, postavljamo javno pitanje: da li uopšte ima smisla pregovarati u ovakvim okolonostima i na osnovama maksimalističkih političkih ciljeva i zahtjeva jedne strane, zasnovanih na davno propalim i osuđenim projektima.

Još skandaloznija je i činjenica da se u Deklaraciji Hrvatskog narodnog Sabora BiH otvoreno i na krajnje neprimjeren način pokušava odbaciti čak i presuda Haškog tribunala – institucije koju je osnovao UN i čiji su rad podržale sve države nastale iz bivše Jugoslavije. Takav stav hrvatskih političkih stranaka ne samo da je kontraproduktivan, nego i vrijeđa žrtve dokazanog Udruženog zločinačkog poduhvata, kojim se željelo od Mostara napraviti “stolni grad”, a Bosnu i Hercegovinu zauvijek raskomadati.

Sve one koji od Mostara žele napraviti “stolni grad” podsjećamo da je hercegovačko središte dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te drugih aranžmana, vezanih za ustroj Federacije i Bosne i Hercegovine, te da pokušaji jednostranog “uvođenja” rješenja za Mostar neće proći. To bi bila izdaja svih patriota koji su se borili i bore za jedinstven Mostar i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Mi ćemo i dalje ostati vjerni principima poštenih pregovora u dobroj vjeri, s ciljem pronalaska rješenja za Mostar, u korist svih građana i naroda. Voljeli bismo vjerovati da ćemo u tom projektu imati poštene i dobronamjerne sagovornike.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši