fbpx

Sebija Izetbegović: Žene u politici su u prednosti nad muškarcima

Asocijacija žena Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), organizovala je Javnu tribina pod nazivom “Uspješne žene u SDA” u Narodnom pozorištu (NP) Mostar čije su gošće bile prof. dr Sebija Izetbegović i počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Gabriel.

Na početku tribine prikazani su kratki dokumentarni filmovi o uspjesima gošći.

U formi razgovora gospođa Izetbegović je odgovarala na pitanja te upitana da prokomentariše kandidaturu u okviru SDA da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH ona je rekla kako je bila jedan od kandidata ali da nije bila zainetersovana za poziciju.

“Mene su kandidovali ljudi iz baze SDA i to je za mene velika čast. Ja sebe nisam vidjela u tome i srcem sam osjećala da to nije nešto u što ja treba da krenem, kao što sam za sve ostalo što sam radila osjećala da je trebalo da krenem”

– rekla je Izetbegović.

Govoreći o kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću rekla je kako ga poznaje godinama, da je to stabilan čovjek odan porodici.

“Izuzetno je kvalitetan pravnik, stručnjak u svom poslu. Njegov životni put je nešto što mene podsjeća na ljude BiH, mi se možemo personificirati u njegovom liku, to je čovjek iz jedne lijepe bosanske porodice koji se borio cijelog života. Posvećen je i učestvovao je u izgradnji BiH. To je čovjek koji zna šta znači zaraditi hljeb”

– rekla je Izetbegović.

Govoreći o ženema u politici Izetbegović je rekla kako su žene u ogromnoj prednosti naspram muškaraca.

“Žene su u prednosti jer rađaju i to je prednost koje žene možda nisu ni svjesne. Žene su posvećene, multipotentne, nikada nisu fokusirane na jedan problem. Žene žele stabilnu zemlju, jer žene brinu za svoj porod. Žene žele stabilnu, mirnu i naprednu državu a da bi znale gdje će ostaviti svoju djecu i ljude koje vole”

– rekla je ona.

Ona se osvrnula i na trenutnu političku situaciju u Mostaru, gdje je rekla da grad Mostar treba da dobije lokalne izbore koje godinama očekuje.

“Stav koji imam je stav SDA. Mostar je grad u kojem trenutno postoje politički problemi, a mi želimo da Mostar bude jedinstven grad, da se osiguraju pravedni izbori. Želimo da imamo gradonačelnika i dogradonačelnika koji će se ravnopravno smjenjivati. Želimo da svi u Mostaru budu zadovoljni i ravnopravni” zaključila je Sebija Izetbegović.

Počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Gabriel je rekla kako nije lahko biti uspješan a pogotovo uspješna žena.

“Nije lako biti uspješan. Kada potignete uspjeh morate naučiti da plivate, morate ostati na vrhu. Ako si na vrhu preko noći možeš i da potoneš. Ponosna sam na sve svoje uspjehe, a posebno na moju drugu diplomu fakulteta u Australiji, kada sam počela od nule”

rekla je ona te istakla kako bez rada, reda i discipline nema uspjeha.

“Ne vjerujem u sreću, sreću sam kreiraš”

– zaključila je Gabriel.

Skupu se obratila i predsjednica Kantonalnog odbora (KO) Asocijacije žena HNK Alisa Hajdarović koja je rekla da je asocijacija snažan i nedjeljiv dio stranke, te kako su žene ostvarile zavidne rezultate u posljednjem mandatu aktuelne vlasti, te postale članice evropske internacionale.