fbpx

Saopštenje za javnost

Posljednji krug pregovora o pronalasku političkog rješenja za Mostar je pokazao da je postignut visok stepen saglasnosti o jednom dijelu najvažnijih političkih pitanja, ali da još uvijek postoje različita gledanja na konačne modele i načine realizacije mogućeg dogovora.

To se prije svega odnosi na pitanje izmjena Statuta Grada Mostara, bez kojih ni eventualni dogovor o načinu izbora vijećnika u Gradskog vijeće Grada Mostara sasvim sigurno ne bi bio u skladu sa Ustavom Federacije BiH i važećim zakonima.

Gradski odbor SDA Mostar smatra da su izborna pravila i izmjene Statuta dva neraskidivo povezana pitanja i da svako njihovo razdvajanje predstavlja opasnu političku i pravnu avanturu. Ukoliko neko misli da bi se dugogodišnja politička kriza u Mostaru mogla riješiti samo rješenjem načina izbora gradskih vijećnika, onda svakako mora znati da je to pitanje uslovljeno odredbama Statuta Grada Mostara, te da mora biti međusobno usklađeno.

Ostaje nejasno zbog čega to ne uviđa jedan dio političkih stranaka u Mostaru, pa i Ured visokog predstavnika, koji bi trebao biti najbolje informisan, o značaju Statuta i njegovoj vezi sa izbornim pravilima, obzirom da je osporeni Statut proglasio upravo OHR. Svođenje mostarskog političkog Gordijevog čvora samo na izborna pravila navodi na zaključak da se želi iza scene odigrati neka druga politička igra i ispuniti političke želje samo jedne strane.

Protivljenje HDZ-a BiH modelu izmjena Statuta Grada Mostara i izbornih pravila je logična posljedica njihovih do sada iznesenih stavova, ali ostaje nejasno zbog čega su neke od “probosanskih” političkih stranaka u zadnji čas o tome promijenile svoj stav i mišljenje. GO SDA Grada Mostara smatra da se duboka politička kriza u Mostaru ne može riješiti djelimičnim rješenjima, bez ulaska u suštinu stvari i poštivanja zakonskih i ustavnih normi. Uostalom, Mostar u tešku političku krizu i jesu dovela različita politička eksperimentisanja i insistiranja na rješenjima koja su se kasnije pokazala kao neustavna.

SDA Mostara snažno podržava do sada učinjeni napredak, te poziva ostale političke aktere da u nastavku pregovora pokažu dovoljan nivo političke i svake druge odgovornosti, kako bi se došlo do opšte prihvatljivog rješenja, u korist svih građana Grada Mostara.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši