fbpx

Džaferović: Kad god je SDA bila snažno podržana, BiH je išla naprijed

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao kako ne namjerava u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zastupati samo Bošnjake već sve dobronamjerne građane koji poštuju ovu zemlju.

– Posebno mi je drago što sam odlazio tamo gdje se za mene ne glasa. Odlazio sam u povratničke zajednice. Obišao sam cijeli entitet RS, razgovarao sa ljudima, pitao šta je to što ih najviše opterećuje, šta su to problemi i kako oni vide situaciju. Dio BiH gdje se nalaze povratnici je vitalni interes našeg naroda i mi ćemo uvijek voditi računa o tom dijelu BiH i ljudima koji žive u tim dijelovima BiH. Borit ćemo se za njihova prava jer je u tim sredinama naš narod obespravljen. To će biti naša trajna briga, kako SDA, tako i mene kao, ako Bog da, člana Predsjedništva BiH – poručio je Džaferović gostujući na Kalman radiju.

Na konstataciju voditelja kako je Zakon o prebivalištu BiH nanio veliku štetu povratnicima u entitet RS, Džaferović je podsjetio kako se glasno protivio njegovom usvajanju.

– To je direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum. Upozoravao sam na to u Parlamentu. Taj Zakon zovu „Dodikov zakon“. U to vrijeme su SDP i SBB bii u vlasti. Napravljen je sporazum između SDP-a i SNSD-a oko nekih pitanja, među kojima je i ovo. Oni su, da bi ostali na vlasti i ostali u foteljama, između nekoliko pitanja koja su dogovorena sa SNSD-om prihvatili ovaj Zakon o prebivalištu koji nam je u crno zavio povratnike – kazao je Džaferović.

U istom je kontekstu izdvojio i Zakon o sukobu interesa, napominjući da su SDP i SBB srušili institut sukoba interesa u BiH.

– Nama je taj Zakon važan zbog borbe protiv korupcije. To je jedan od sistemskih antikorupcionih zakona. Srušili su taj zakon i uveli političku kontrolu nad sistemom sprečavanja sukoba interesa – pojasnio je Džaferović.

Govoreći o uzrocima odlaska mladih osoba iz BiH, Džaferović je izdvojio nedostatak radnih mjesta kao osnovni problem te stalne pokušaje destrukcije koji utječu na političku atmosferu u BiH i koji ulijevaju nepovjerenje u sistem. Tokom proteklog mandata su, dodao je, ostvareni veliki pomaci na ekonomskom planu i na putu euroatlantskih integracija.

– Odblokiran je evropski i NATO put, pokrenuta je ekonomija i svi su ekonomski parametri u porastu, iako to nije dovoljno. Mislim da trebamo nastaviti jačati ekonomiju i integracijske procese. Napravili smo preduvjete, progutali smo gorke pilule kako bi mogli da osiguramo masovnu cestogradnju u narednom mandatu, zatim izgradnju elektroenergetskih sistema. Postoji novac za izgradnju kompletnog Koridora Vc. Nama je cilj da do 2026. BiH postane članica Evropske unije, da do 2022. postanemo članica NATO-a, da do 2026. imamo milion zaposlenih u BiH. U ovom mandatu je zaposleno preko 70 hiljada osoba – izjavio je Džaferović.

Snage koje opstruišu pozitivne procese u BiH i koje nastoje ugroziti njen suverenitet i teritorijalni integritet rade, dodao je, ulažu uzaludan trud.

– Dodik ništa nije napravio BiH. Nije urušio nijednu instituciju. NIje doveo BiH u opasnost već sebe. Sebe je doveo na crnu listu – kazao je Džaferović.

Podsjetio je na historijsku ulogu SDA u najvažnijim procesima koji su se vodili u BiH u posljednje tri decenije.

– Kada pogledate mandate od Dejtona na ovamo, vi tačno možete da vidite da kada god je SDA bila snažno podržana, BiH je išla naprijed. Tačno možete da vidite da kada je neko drugi držao vlast, imali smo probleme – izjavio je Džaferović.

Politička konkurencija, kazao je, građanima ne nudi nikakav program već isključivo pokušava maknuti SDA iz vlasti što zapravo nije nikakav politički program. Građanima je poručio da u 7. oktobra biraju budućnost BiH u naredne četiri godine.

– To glasanje nije samo glasanje za one koji će vršiti vlast nego glasanje za one koji će učestvovati u oblikovanju BiH jer naša država još uvijek nije oblikovana kao funkcionalna i efikasna država. Neka ne daju glas smutljivcima, onima koji unose smutnju i stalno siju sumornu sliku, koji pokušavaju prevariti vlastiti narod. I neka ne daju glas populistima, onima koji izgovaraju slatke riječi, a nikada ništa konkretno nisu uradili. Naprotiv, napravili su štetu. Pozivam ih da snažno podrže SDA, da imamo snagu u narednim procesima, i da podrže mene kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda – poručio je Džaferović.


Komentariši