fbpx

Zaključci Kolegija SDA

Kolegij SDA pozdravlja jučerašnju odluku Inicijative za Stolac da pozove sve građane Stoca da izađu na izbore. Čestitamo na ostvarenom izbornom rezultatu Inicijative za Stolac koja je, i pored niza nepravilnosti i nepravdi koje je učinila Centralna izborna komisija, pokazala da Stolac nije prostor samo jednog naroda nego je to grad u kojem treba ravnopravno da žive i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Ostali. Svi građani u Stocu moraju imati ravnopravan status u ovoj općini o čemu posebno treba voditi računa prilikom implementacije izbornih rezultata. Ostajemo pri ranijim tvrdnjama da je Centralna izborna komisija napravila niz ozbiljnih grešaka kao što je skidanje sa liste kandidata Inicijative za Stolac za načelnika Općine prije odluke Suda čime je sebi dodijelila ulogu sudije. Posebno je nevjerovatno da je CIK na ovaj način kaznila ne samo kandidata nego grupu političkih stranaka koje su kao koalicija učestvovale na izborima.

Pozdravljamo činjenicu da je ovlašteni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na osnovu stručnog mišljenja ekspertnog tima u kojem učestvuju najeminentniji stručnjaci međunarodnog prava, odlučio da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zahtjev prihvatiti i da će na kraju biti donesena presuda koja odslikava realno stanje onoga što se desilo u periodu agresije na BiH.
Vjerujemo da će se utvrditi postojanje genocida na cijeloj teritoriji BiH kao i odgovornost Srbije , odnosno tadašnjeg Miloševićevog režima.

Pozivamo sve aktere u BiH i regionu da ovo pitanje posmatraju isključivo kao pravno koje nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda. Osim što je to obaveza prema žrtvama to je i kvalitetan osnov za ubrzanje procesa pomirenja i buduću saradnju u regionu.

Povodom privođenja generalnog sekretara SDA Amira Zukića očekujemo da agencije za provođenje zakona, Tužilaštvo i Sud urade svoj posao profesionalno,objektivno i nepristrasno u skladu sa Ustavom i zakonom. I ovom prilikom SDA podsjeća na važnost presumpcije nevinosti po kojoj niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

Nadamo se da će u toku postupka gospodin Amir Zukić uspjeti dokazati svoju nevinost.


Komentariši