fbpx

Tribina: “ODGOVORI SDA NA AKTUELNA POLITIČKA PITANJA”

Stranka demokratske akcije (SDA) neće pristati na bilo kakve jednostrane inicijative, uključujući i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kojeg je nedavno predložio Hrvatski narodni sabor. Saopštio je to predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u petak uveče na javnoj tribini pod nazivom “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”, održanoj u prepunoj velikoj sali Narodnog pozorišta Mostar.
Osvrćući se na trenutno stanje političkih odnosa u BiH i regionu, Izetbegović je konstatirao kako pritisak na SDA raste, te da se “svi… ujedinjuju protiv SDA”. Izmišljaju se greške, ne dozvoljava se postizanje uspjeha, od kojih zavisi država i narod, zaustavlja se da se nešto vrijedno za ovu zemlju uradi, da se gradi, da se reforme usvoje, utvrdio je lider SDA.
Ekonomski kolaps RS-a zbog Dodikove “konfliktne” politike
”Mnogima SDA stoji na putu postizanja cilja i neće im se ukloniti”, istakao je Izetbegović.
Tako je kao primjer naveo predsjednika bh. entiteta RS, Milorada Dodika, koji želi “pocijepati BiH” i to sve otvorenije govori ili želi vratiti stanje “na ono što on zove izvornim Dejtonom”. “Dakle on kani poništiti reforme koje su se postigle u vremenu od 1996. do 2006. godine. Dodik je zaustavljao i slabio BiH i to radi već skoro deceniju. SDA je zaustavljala i slabila Dodika. Dodika smo odstranili sa državnog nivoa vlasti”, rekao je Izetbegović i dodao da “njega nema” u državnim institucijama, a završio je i na crnoj listi State Departmenta.
“Protiv njega je pokrenut postupak pred Sudom BiH i nedavno je morao doći u Sarajevo i dati pred Tužilaštvom izjavu. Dodik se zavadio s međunarodnom zajednicom; entitet RS je doveden do ekonomskog kolapsa, zbog njegove konfliktne politike”, naveo je lider SDA.
On je iznio podatak da sâm Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i ekonomsku akumulaciju, te pribere više poreza od cijele RS.
”Vadi” se ono samo što odgovara HNS-u
S druge strane, kazao je Izetbegović, HDZ BiH, odnosno HNS “radi na reviziji historije”. “Pokušava HZ Herceg-Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a HVO pozicionirati kao onu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme, zagovara neku novu federalizaciju, mada više ne znam šta bi se to moglo federalizirati u BiH”, rekao je Izetbegović i dodao:
“Iskušavaju se, ustvari, šanse da se, ipak, formira treći entitet, koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve opštine sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH”, ustvrdio je Izetbegović, dodajući kako “nas pokušavaju ubijediti” da se ovdje “nije desio, i u srednjoj Bosni Udruženi zločinački poduhvat, da ono što su radili Prlić i kompanija nije to”.
”Dakle, SDA neće pristati ni na kakve nove podjele, naročito ove bazirane na etničkom principu. Teritorijalna reorganizacija, potencijalna, mora obuhvatiti cijelu BiH i mora biti rađena u skladu sa logičnim kriterijima, dakle historijskim, saobraćajnim, geografskim, konfiuguracijskim itd.”, poručio je lider SDA.
Izetbegović je najavio i da će SDA odbaciti “jednostrane inicijative”, poput prijedloga izmjena Izbornog zakona. “Gdje se pincetom izvadi ono za šta je zainteresiran HNS, a čitav ‘paket’, za kojeg smo mi zainteresirani, poput rješenja Mostara se zanemaruje. Može proći samo paket. Unutar toga paketa, jedna od najvažnijih pozicija za nas jeste konačno rješenje za Mostar, unutar kojeg će Bošnjaci Mostara biti ravnopravni”, naglasio je Izetbegović.
Inače, prije brojnih pitanja iz publike, prethodno su se prisutnima obratili i premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji su podsjetili na niz pokazatelja o ekonomskom rastu u BiH, otvaranju novih radnih mjesta, potrebi da se zarad daljnjeg razvoja i zapošljavanja usvoje akcize, ali da se politikantstvom i lošim okruženjem želi zaustaviti daljnji razvoj zemlje.

Komentariši