fbpx

Saopštenje za javnost

Predaja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, koja je ozvaničena jučer u Briselu, kruna je napora političkih subjekata u zemlji na čemu smo kao politička stranka aktivno sudjelovali, lišeni bilo kakvih nedoumica po pitanju ulaska u veliku evropsku porodicu. Međutim, mjesto i način na koji je taj čin obilježen u Mostaru ne služi na čast organizatorima vatrometa, koji su mediji prenijeli ne nalazeći za shodno da informišu gledaoce o samoj lokaciji sa koje je vatromet upriličen, a to je prostor nelegalno podignutog križa na Humu.

Pored činjenice što križ na Humu, odakle je tokom rata razaran Mostar, veliki broj građana doživljava kao provokaciju i, svakako, simbol dominacije jednog naroda, mišljenja smo da je vatromet sa prostora nelegalno podignutog zdanja predstavlja lošu poruku prema Briselu, koji će u procesu našeg približavanja u prvom redu tražiti poštovanje zakona, što isključuje svaki oblik javne promocije bilo čije dominacije, pogotovo u gradu u kojem konačno treba doći do političkog rješenja prihvatljivog za sve njegove građane.

Samtramo da je uz dobru volju i puno jaču poruku vatromet se mogao organizovati na „simbolu” Mostara i Bosne i Hercegovene Starom mostu.

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši