fbpx

Saopštenje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića: Neprihvatljiva svjedočenja koja podrivaju autoritet Tribunala u Hagu

Svjedočenje zaštićenog svjedoka odbrane Ratka Mladića, GRM-116 je nastavak iznošenja neistina sa kojima je počela odbrana Radovana Karadžića, iznoseći gotovo iste konstrukcije, tipične za ratnu propagandu strane koju su predvodili ratni zločinci, i sa istim svjedokom, tada pod šifrom KW – 568.

Ako se odbrana Ratka Mladića ponovo odlučila za laž, onda ju je trebala daleko pažljivije osmisliti. Jer u identične tvrdnje zaštićenog svjedoka GRM – 116 odnosno KW – 568, ne možete ubijediti ni letimičnog poznavaoca prilika i funkcionisanja institucija RBiH u vremenu opsade Sarajeva, a kamoli eksperte Haškog tribunala, u nizu očiglednih neistina iznesenih u ovom svjedočenju:

– da su sjednice Predsjedništva BiH održavane u zgradi Narodne banke. Sve su održane u zgradi Predsjedništva BIH, o čemu postoje evidencije i zapisnici. Evidentirani su i svi prisutni, od kojih je većina i danas živa;
– da je sjednicama prisustvovao Reis-ul-ulema dr. Cerić;
– da je sjednicama prisustvovao bilo ko od pratioca članova Predsjedništva BiH, naročito pripadnici jedinice „Biseri” koja je osiguravala zgradu Predsjedništva, a ne članove Predsjedništva;
– da je Mustafa Hajrulahović-Talijan bio komandant Prvog korpusa Armije BiH u vrijeme kad je izvršen napad na pijacu Markale. Komandant je bio Vahid Karavelić.
– da su kod sela Mrkovići, odakle je ispaljena granata, bile postrojbe Armije BiH. Mrkovići su bili kilometrima udaljeni od linija odbrane Sarajeva.

Ovakva svjedočenja su neprihvatljiva jer direktno podrivaju autoritet i dignitet Haškog tribunala, stoga očekujemo da svjedok GRM-116 odnosno KW – 568 bude optužen i procesuiran za lažno svjedočenje.


Komentariši