fbpx

Mostar nikad neće biti u trećem entitetu

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Zijad Hadžiomerović govori o situaciji u Mostaru, koji je zbog općih izbora pao u drugi plan, odnosima s HDZ-om te kampanji SDA. Kao i uvijek, bez dlake na jeziku, Hadžiomerović poručuje kako Mostar nikad neće biti u trećem entitetu što je, kako tvrdi, plan HDZ-a i međunarodne zajednice koji podupiru i određeni Bošnjaci.

Pitanje svih pitanja u Gradu Mostaru usmjereno je na Statut. Stavovi SDA Mostara su manje-više poznati, kao i stavovi HDZ-a BiH i SDP-a. Evidentno je da se na ovakvoj platformi ne može postići dogovor koji bi zadovoljio sve građane Mostara. Kako riješiti ovaj godinama nerješiv problem?
– Da, sve ovo nepotrebno dugo traje. Trpe svi građani, a najviše Bošnjaci koji su potpuno politički isključeni i poniženi. Prolazimo kroz tešku patnju i mrcvarenje kako bi se prisilili grad predati Hrvatima koji su svoju dominaciju postigli protjerivanjem i ubijanjem u ratu. Rješenje za ovaj problem je samo u iskrenom i poštenom dijalogu s uvažavanjem svih strana i provođenju dogovorenog.

Jedan ste od rijetkih političara koji se ne libe javno izreći kako mislite da međunarodna zajednica Mostar želi “predati” Hrvatima. Na čemu temeljite takve tvrdnje?
– Koschnickov statut je trajao 7 godina, a Ashdownov traje već jedanaestu godinu. To je dovoljno dugo vremensko razdoblje da u bezbrojnim razgovorima prepoznam sve namjere međunarodne zajednice – dobre i loše. Ovih dana je ICG (međunarodna krizna skupina) u svom izvješću otvorila prostor za treći entitet, što je samo potvrda njihove politike koju su vodili u Mostaru posljednjih 12 godina. Naša poruka je da Mostar nikad neće biti u tom trećem entitetu.

Iako je prošlo više od desetljeća, Vi Koschnickov statut smatrate do sada najboljim rješenjem za Mostar. Zašto?
– Da, to je bilo najbolje rješenje jer je prihvaćeno od svih strana. Taj statut se zasnivao na pravednoj nacionalnoj zastupljenosti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti. Gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća su bili iz tri različita naroda. Gradonačelnik i dogradonačelnik su bili supotpisnici i rotirali su se svake dvije godine. Grad je imao gradske općine koje su imale propisanu multietničku strukturu i laž je da su bile jednonacionalne. Načelnik Gradske općine je bio iz jednog naroda, donačelnik iz drugog naroda, a predsjednik Općinskog vijeća iz trećeg. Sve je bilo posvećeno multietničkom karakteru grada i rješenju dogovorom, za razliku od Ashdownovog statuta koji je orijentiran k dominaciji. Koschnickov statut su ukinuli oni koji sada pokušavaju napraviti treći entitet, a sve je krenulo prije 12 godina. Razumijem HDZ-ove želje, ali ne mogu razumjeti neke Bošnjake koji sudjeluju u ovom projektu od početka pa do danas. Točno je da su struktura od 6 gradskih općina i izborna pravila omogućavali da 2300 glasova u jednoj gradskoj općini daje 3 vijećnika Bošnjaka naspram 8000 glasova u drugoj gradskoj općini koji daju 2 vijećnika Hrvata, prividno bili nelogični, ali su u suštini bili satisfakcija Bošnjacima za više od dvadeset tisuća protjeranih iz Mostara. Ključno pitanje je zašto su neki Bošnjaci rušili i danas ruše ono što nam odgovara i što donekle ispravlja nanesenu nam štetu. Zašto rade u interesu HDZ-a. Meni je jasan odgovor – to radi Bošnjačka kriminalna bagra i njihovi podanici, da bi mogli pljačkati, a ne otići u zatvor. HDZ i međunarodna zajednica ih štite i manipuliraju njima.

Kada će se izbori održati u Mostaru?
– Izbori se moraju održati u sljedećih šest mjeseci. Ja znam da HDZ ne želi izbore jer im nikad nije bolje išlo. Rade što hoće. To se mora prekinuti. Jedina šansa je rješavanje problema proračuna za sljedeću godinu, a koju može riješiti samo federalni Parlament. To može prisiliti HDZ na dijalog i nove izbore.

Kakva su očekivanja SDA u Mostaru, ali i cijelom HNŽ-u pred nadolazeće izbore?
– Većina Bošnjaka je prepoznala našu iskrenu i dosljednu borbu za pravedna rješenja i imamo njihovu potporu. Siguran sam da će nas pratiti do konačnog političkog rješenja, međutim, osim političkih postoje i drugi životni problemi koje mi u ovako lošoj poziciji rješavamo na trenutačno mogući način, najviše uz potporu iz Sarajeva.

S kojih pozicija SDA gradi političku kampanju za listopadske izbore? Što SDA može ponuditi građanima i koja je politička platforma polazište u kampanji?
– Vrijeme je pokazalo da su oni koji koče pozitivne procese i urušavaju Bosnu i Hercegovinu mnogo uspješniji kad SDA nije vodeća stranka. Naša platforma se zasniva na zaustavljanju negativnih političkih i ekonomskih trendova, stabilizaciji prilika i ponovnom pokretanju razvoja uz pomoć prijatelja BiH. Naša marginalna zastupljenost u vlasti, naročito u posljednje četiri godine, ima prepoznatljive posljedice i treba nam biti motiv da na izborima uspijemo na svim razinama kako bismo koordinirano mogli preuzeti odgovornost.

Vaši oponenti, prvenstveno mostarski SDP, kontinuirano Vama i mostarskom SDA spočitavaju partnersko-poslovni odnos s HDZ-om BiH?
– SDP je kritizirajući druge pravio oreol savršenosti, bezgrješnosti, super poštenja koji se raspao. Oni su samo stranka s mnogo slabosti koje su prepoznate, naročito u posljednje četiri godine. Lakovjerni građani su tada krenuli za njima u propalu avanturu nakon one sa SBiH. Te avanture su nas nažalost skupo koštale. Umjesto da imamo postupno i stalno jačanje, dobili smo političko i ekonomsko propadanje. SDP je sam ispričao svoju priču, tako da ja ne trebam ništa govoriti. Sada se Bošnjacima poturaju novi eksperimenti. Na njima je da odluče hoće li ići i u treću avanturu.

Višegodišnja ste meta raznoraznih medijskih, političkih i privatnih napada. Tko iza tih napada stoji?
– Mostar je središte političkog vrtloga i paradigma svih bosanskohercegovačkih problema. Pritisci dolaze sa svih strana i traju godinama. To me ne opterećuje, jer živim i radim kao svaki slobodan čovjek od svog zvanja.

dnevni-list.ba


Komentariši