fbpx

Izetbegović otvorio školu u Zaliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zajedno sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatkom Hadžiomerovićem, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i direktoricom OŠ Zalik Enezom Čolaković, otvorio je na svečanosti u Mostaru novoizgrađenu Osnovnu školu u Zaliku, najmoderniji školski objekt u ovom gradu.

Do danas đaci u Zaliku nastavu su pohađali na više lokacija, jednim dijelom čak i u kontejnerima. Novi školski objekt sadržava 14 modernih učionica, 5 kabineta, biblioteku, prostor za produženi boravak, zbornicu, prostoriju za prijem roditelja, zubnu ordinaciju, lift za djecu sa posebnim potrebama, te otvoreni i zatvoreni sportski teren. Nastavu u ovoj školskoj godini pohađati će 420 učenika.

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju škole u Zaliku, jer se završetkom njene izgradnje riješava dugogodišnji problem sa kojim su se suočavali građani ovog djela Mostara. „Najbolje se osjećam na ovakvim svečanostima, jer je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija u budućnost. Danas obilježavamo početak nove školske godine, pa ja učenicima, roditeljima i nastavnom osoblju želim od srca puno uspjeha u njoj. Posebno poželimo sve najbolje našim najmlađim i našim prvačićima. Ohrabrimo ih i podržimo ih jer ovo je za njih i njihove roditelje izuzetno važan dan kojega će se sjećati cijeloga života. Nadam se da su političari kočničari iz ove posljednje četiri godine izvukli neke pouke i da će od jeseni ući u jedno novo bolje razdoblje. Vi ovdje u Mostaru posebno zaslužujete jedan pozitivan iskorak, dogovor kojim će te svi biti zadovoljni, kojim niko neće biti zakinut. Treba nam nova energija, znanje i poštenje, trebaju nam investicije i zapošljavanje mladih obrazovanih ljudi, treba nam snažan privredni rast, ubrzane reforme na evroatlanskom putu. Preduslov za sve to je unutrašnja integracija i novi bosansko-hercegovački dogovor o strateškom programu za budućnost svih građana BiH. Moderna BiH koja će biti punopravna članica EU mora uskladiti svoj obrazovni sistem sa EU standardima. Obrazovanje posebno treba reformirati od najnižeg do najvišeg nivoa. Budućnost ove zemlje ovisi od dobrih i obrazovnih generacija. Kvalitetno obrazovanje nema alternativu, u svim strategijama,projekcijama, planovima i budžetima posebno moramo voditi računa o tome”, istakao je Izetbegović.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović naglasio je kako je otvaranje ovakve školske zgrade, sadašnjim, ali i budućim generacijama odlična pretpostavka da svojim znanjem, radom i zalaganjem postignu najbolje rezultate.

„Sa pozicije ministra obrazovanja bez ikakve zadrške mogu reći da je Osnovna škola Zalik sa ovakvim reprezentativnim objektom postavila nove, visoke standarde preostalim obrazovnim institucijama, ne samo u HNK nego i šire”, istakao je Hadžiomerović.


Komentariši