fbpx

Hadžiomerović: Nikad neće proći plan HDZ-a za Mostar

Nikad neće proći plan HDZ-a za Mostar, jer bi to bila legalizacija svega onoga što se dogodilo u ratu, kaže predsjednik mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović komentirajući usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH vezanih uz grad Mostar u Domu naroda Parlamenta BiH. Te izmjene predložio je Klub Hrvata i usvojene su bez bošnjačkih glasova. Ukoliko prođu na Zastupničkom domu, što su mali izgledi, otvorila bi se mogućnost za održavanje izbora u Mostaru na način da taj grad bude jedna izbora jedinica, umjesto sadašnjih šest.

Ne žuri im se
Hadžiomerović ne vjeruje da ovaj zakon može proći u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, jer su, kaže, sve probosanske stranke protiv.

“Ja više ne vjerujem Draganu Čoviću. HDZ nije spreman dogovarati se o Mostaru. Mi se dogovaramo da ćemo se dogovarati. Oni kažu ‘dogovarat ćemo se’ i kad odemo, ništa se ne događa. HDZ ne pokazuje interes za rješenje problema u Mostaru. Izgradili su poziciju da im se ne žuri. Oni upravljaju gradom i još dugo im se neće žuriti. Igraju dvostruku igru. Pričaju o dogovoru, a ništa ne nude”, kaže Hadžiomerović.

Navodi kako HDZ traži da se Mostar rješava u paketu sa svim ostalih hrvatskim pitanjima.

“Oni traže maksimalistička rješenja koja potpuno eliminiraju Bošnjake sa sadašnjih pozicija i iz političkog života. Evo sada je jasno da je tako. Postoje ljudi u međunarodnoj zajednici koji podržavaju to. Oni koji tako misle za mene su fašisti. Te pozicije koje se prave i koje se sad podržavaju napravljene su silom i na najmonstruozniji način”, ističe Hadžiomerović.

Mišljenja je kako ni OHR nije za rješenja koja predlaže HDZ, već i dalje zastupa ono koje predviđa tri izborna područja.


Komentariši